Problema celor 10 medicamente pentru cancer care lipsesc din farmaciile din Caraş-Severin nu a fost nici acum rezolvată. De negăsit sunt pilulele de întreţinere a femeilor care au avut masectomie.

MEDICAMENTESituaţie alarmantă în Caraş-Severin! Persoanele bolnave nu ştiu ce să mai facă pentru a intra în posesia medicamentelor prescrise de medic. De exemplu doamna Viorica Cornea din Reşiţa, învârstă de 66 de ani încearcă de mai bine de 3 săptămâni să-şi cumpere tratamentul adecvat. Femeia ne-a sunat la redacţie şi ne-a povestit prin ce trece de ceva timp:

„Eu am fost operată acum 4 ani de cancer la sân şi nu-mi găsesc medicamentele, sunt 3 săptămâni de când alerg prin farmacii după acest tratament prescris de medic şi mi s-a spus că în tot judeţul nu este, ori eu mai amărâtă cum sunt nu pot să mă duc prin străinătate să le caut. Sincer încep deja să ma speri, după ce că suntem şi aşa condamnaţi de boală, nici medicamentele să nu ni le putem lua?”, ne-a declarat femeia cu lacrimi în ochi.

După ce a primit sute de telefoane de la pacienţi din ţară, Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România, a depus un memoriu la Ministerul Sănătăţii. Însă nu a primit niciun răspunş a declarat supărat preşedintele organizaţiei, Cezar Irimia:

cezar-irimiaAm depus memoriul în 18 aprilie dar nu am primit niciun răspunş pacienţii sunt alarmaţi pentru că-şi văd risipită şansa la viaţă. Femeile bolnave de cancer sau care au suferit masectomii sunt disperate, mă tot sună că nu-şi găsesc tratamentele. Din această cauză am hotărât creionarea unei plângeri penale împotriva Ministerului Sănătăţii, pentru că aşa ceva nu se mai poate”, a precizat preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România, Cezar Irimia.

Cu aceiaşi situaţie alarmantă se confruntă şi bolnavii din Caraş-Severin. Deşi iniţial oamenii au intrat în panică, într-un final au reuşit să-şi cumpere tratamentul din Serbia, Austria şi Ungaria. Colegiul Farmaciştilor din Caraş-Severin, încearcă să rezolve problema, dar fără sprijinul Ministerului Sănătăţii, este aproape imposibil, a declarat preşedintele Pavel Roşca:

20120428_103158„Da este foarte grav şi noi suntem la cuţite cu Ministerul Sănătăţii, pentru că oamenii nu-şi găsesc medicamentele, trebuie să meargă în Ungaria, Austria, sau în Serbia, deci nu trebuia să se ajungă aici… este clar şi culmea e că nu avem o cale legală ca să-i ajutăm pe bolnavi, nu ştiu cum se va rezolva problema”.

Fără aceste medicamente, în cazul cancerului, riscul este de recidivă şi costurile se vor tripla, la această concluzie au ajuns medicii oncologi.

Daiana Roşca