Evenimentul Marii Uniri de la 1918, rememorat simbolic, după 105 ani, de elevii Colegiului Naţional “Diaconovici-Tietz” din Reşiţa

1 Decembrie – Ziua Națională a României, a fost sărbătorită în avans în curtea Colegiului Național ”Diaconovici-Tietz” din Reșița, miercuri, 29 noiembrie, în cadrul celei de-a XVII-a ediții a proiectului „Ziua României-Ziua Țării Mele”.

Elevii claselor a XI-a şi a XII-a, îmbrăcaţi în straie de sărbătoare au reconstituit simbolic momentele importante ale anului 1918, marcând importanţa reîntregirii țării cu fiecare provincie istorică care a conturat harta României Mari.

După 105 ani de la Marea Unire, elevii celei mai vechi şcoli din Reşiţa au reconstituit simbolic evenimentul istoric de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918, continuând astfel tradiţia proiectului “Ziua României-Ziua Țării Mele”, iniţiat de profesorul de istorie Florica Molnar:

Am citit că a fi român e un privilegiu, a fi profesor a Bastilia e un privilegiu pentru că istoria merge mai departe. Am trăit un sentiment de mare bucurie odată că este Ziua Națională și odată că acești tineri colegi ai noștri duc mai departe tradiția şcolii și nu lasă nemarcat acest eveniment foarte important din istoria noastră, unirea cea mare de la 1918. Felicitări! Şcoala aceasta are viitor pentru că are oameni și are elevi de mare calitate“.

Elevii claselor de liceu, coordonaţi de profesorii de profil au prezentat colegilor lor mai mici o frumoasă lecţie deschisă prin organizarea unui amplu spectacol dedicat zilei naţionale, sărbătorită în avans şi la Colegiul Naţional “Diaconovici-Tietz” din Reşiţa:

Pentru mine a fost o onoare să prezint spectacolul din curtea școlii de la Colegiul Național “Diaconovici-Tietz”. Pot să spun că, a fost un moment plin de mândrie, un moment plin de tradiție în care fiecare ne-am distrat, ne-am simțit bine și cel mai important, am reprezentat România“, a precizat Alex.

Şi pentru mine a fost o onoare să iau parte la acest proiect, sunt mândră că sunt elevă a acestei școli și urez La mulți ani României şi Bastiliei!“, a subliniat Bianca.

Mândră de elevii săi şi mai ales de faptul că este româncă, directorul unităţii de învăţământ, prof. Viorica Gârtoi, a prezentat succint ce s-a întâmplat în urmă cu mai bine de un secol şi cum s-au străduit copiii să transpună în realitate atmosfera din acele vremuri:

Am marcat un mare moment din istoria poporului român în care visul de sute de ani a celor care vorbesc aceeași limbă şi au aceeași obiceiuri și tradiții s-a împlinit prin întregirea nației române. Marea Unire de la 1918 s-a realizat într-o atmosferă de entuziasm și bucurie prin cântec, dans și voie bună. Acest lucru am încercat și noi să facem la Colegiul Național “de aconomiștiți “Diaconovici-Tietz” prin proiectul “Ziua României – Ziua ţării mele” care a ajuns la cea de-a 17-a ediție. Şi dacă în anii precedenți am încercat să reproducem marele eveniment de la 1918 de la Alba Iulia aducând personalități de seamă din cele trei provincii românești, astăzi am încercat să scoatem în evidență obiceiurile, dansurile şi cântecele tradiționale din Bucovina, Basarabia și nu în ultimul rând din Banatul nostru iubit. În 1918 s-a încheiat procesul de formare al poporului român prin jerfa și truda multor generații. Nouă ne rămâne datoria de a transmite și a menține vie aceea memorie prin diferite activități cu elevii noștri. La mulți ani România. La mulți ani Bastilia!“.

Directorul Casei Corpului Didactic Caraş-Severin, prof. Ionuţ Gârtoi, prezent la eveniment în calitate de părinte, a subliniat:

Mă bucur de genul acesta de activități, în calitate de părinte, pentru că astfel de lucruri desfășurate în învățământul preuniversitar, de exemplu la Colegiul Național “Diaconovici-Tietz” le aduc elevilor multe lucruri pozitive, o conștiință națională pentru că trebuie să înțelegem că ce simbolizează întâi Decembrie în conștiința poporului român, tricolorul, imnul național. Mă gândesc acum la cuvintele Regelui Mihai I care a spus că, țara noastră nu am moștenit-o de la părinții noștri ci am luat-o cu împrumut de la copiii noștri și sunt sigur că acești tineri de astăzi vor fi un garant al respectării țării, a dragostei față de glie şi popor și cred că viitorul nostru sună bine atât ca adulți acum, dar şi în viitor, peste câțiva ani. Nu rămâne decât să zic La mulți ani copii, la mulți ani dragi reşiţeni!“.

Profesor Nicoleta Dobre, coordonatorul corului celei mai vechi şcoli din Reşiţa, a introdus publicul prezent în atmosfera sărbătorii, prin interpretarea în premieră a melodiei “Acasă-i România”, iar corul şi ansamblul folcloric al unităţii de învăţământ au prezentat cântece patriotice şi dansuri populare din regiunile ţării care au participat la Marea Unire de la 1918.

De același autor

Related Articles