Ascultă Radio România Reșița Live

Europarlamentare2024/UPDATE Exit-poll CURS-Avangarde/PSD PNL – 54%, AUR -14%, ADU -11%

Peste 350 milioane cetățeni europeni sunt așteptați la urne în perioada 6-9 iune pentru a alege reprezentanții celor 27 de State Membre în Parlamentul European. Live Text cu principalele momente ale zilei de 9 iunie:

Europarlamentare2024/UPDATE Exit-poll CURS-Avangarde/PSD PNL – 54%, AUR -14%, ADU -11%

Articol editat de Valentina Adam, 9 iunie 2024, 22:33

UPDATE 22:30 Le Pen: Suntem pregătiți să preluăm puterea

Marine Le Pen tocmai a salutat decizia președintelui Emmanuel Macron de a convoca alegeri anticipate, relatează BBC.

„Acest vot istoric arată că atunci când oamenii votează, oamenii câștigă”, a declarat ea în fața unei mulțimi de susținători care ovaționau la un miting.

„Suntem pregătiți să preluăm puterea dacă francezii ne acordă încrederea lor la viitoarele alegeri naționale”, a adăugat ea.

„Suntem pregătiți să exercităm puterea, să punem capăt migrației în masă, să acordăm prioritate puterii de cumpărare, pregătiți să facem ca Franța să trăiască din nou”, a mai spus ea.

UPDATE 22:28 Conservatorii şi comuniştii luptă pentru prima poziţie în Cipru (exit-poll)

Partidul conservator DISY (Dimokratikos Sinagermos) şi comuniştii de la AKEL se luptă duminică pentru primul loc la alegerile europene din Cipru, potrivit unui exit poll publicat de televiziunea publică RIK şi citat de EFE, preluată de Agerpres.

Conservatorii sunt pe primul loc cu între 22,7 şi 25,3% din voturi, iar comuniştii îi urmează îndeaproape cu între 21,7 şi 24,3%, prin urmare nu este încă sigur cine va câştiga acest scrutin.

Marea surpriză a zilei electorale a fost partidul Fidias, condus de un YouTuber, Fidias Panagiotou, în vârstă de 25 de ani, care ar primi între 15,8 şi 18,2% din voturi.

„Este un miracol. Este pentru prima dată în alegerile europene când cineva intră în parlament fără sprijinul partidelor, ci doar cu ajutorul celor care îl urmăresc pe internet”, a declarat Panagiotou imediat după anunţarea exit-pollului, informează dpa.

Pe locul patru se află partidul de extremă dreapta ELAM (între 10,5 şi 12,5%), urmat de Partidul Democrat (DIKO) creditat cu între 8,1 şi 9,9% din voturi.

Aceste şase partide ar împărţi cele şase locuri la care are dreptul Ciprul în Parlamentul European.

UPDATE 22:23 Victorie mare pentru Tusk din Polonia

Premierul polonez Donald Tusk și partidul său, Coaliția Civică, au obținut o mare victorie în alegerile de astăzi pentru Parlamentul European, relatează Politico.eu.

Coaliția Civică a obținut 38,2%, în timp ce partidul de opoziție Lege și Justiție (PiS) a obținut 33,9%, potrivit rezultatelor sondajului la ieșirea de la urne publicat după încheierea votului la ora 21.00 și realizat de organizația Ipsos pentru Știrile TVN24.

Este pentru prima dată din 2015 când partidul lui Tusk a învins PiS într-o competiție directă.

Partidul de extremă-dreapta Confederația s-a clasat pe locul al treilea, cu un procent neașteptat de mare de 11,9%. Partidul de centru-dreapta A Treia Cale – care face parte din coaliția de guvernare a lui Tusk – s-a clasat pe locul al patrulea cu 8,2 la sută, în ceea ce liderii partidelor vor considera un rezultat dezamăgitor.

Tusk a încadrat competiția ca un vot existențial între direcția pro-europeană a guvernului său și populistul PiS – care, potrivit lui Tusk, a avertizat că dorește să îndepărteze Polonia de UE într-un moment în care blocul este amenințat de Rusia.

Sondajul la ieșirea de la urne prevede că Coaliția Civică va câștiga 21 din cele 53 de locuri în PE din Polonia, PiS va obține 19, Confederația va obține șase, A Treia Cale va lua patru și Stânga va câștiga trei.

UPDATE 22:12 În Finlanda, Alianţa de Stânga a înregistrat câştiguri uriaşe în alegerile europene, relatează DPA, citată de Agerpres.

Conform primelor previziuni, Alianţa de Stânga şi-a crescut cota de voturi cu 10,5 puncte procentuale faţă de alegerile europene din 2019 şi a ajuns al doilea cel mai puternic partid, după conservatori, cu un procent iniţial de 17,4%, a anunţat postul de televiziune finlandez Yle. Aceasta este cea mai mare creştere a oricărui partid.

Partidul Coaliţia Naţională, conservator, al premierului Petteri Orpo, a rămas cea mai puternică forţă, cu un procent iniţial de 24,4% din voturi.

Potrivit calculelor iniţiale, populiştii de dreapta, Finns Party, cărora li se dăduseră mari şanse în sondaje, au coborât pe locul şase, în urma Verzilor, cu 7,6%. Social-democraţii au fost a treia cea mai puternică forţă.

De data aceasta, 15 deputaţi din Finlanda au fost aleşi în Parlamentul European, faţă de 13 la alegerile din 2019.

UPDATE 22:11 Partidul de extremă dreapta AfD, cea mai puternică forţă politică din fosta Germanie de Est

Partidul de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) este cea mai puternică forţă politică în fosta Germanie de Est comunistă la alegerile europene, conform proiecţiilor postului public ARD, preluate de DPA, citată de Agerpres.

Se estimează că AfD se va plasa pe locul al doilea la nivel naţional, stimulat de o performanţă deosebit de puternică în fostele state estice, unde proiecţiile arată că alegătorii au favorizat AfD şi alţi populişti.

Proiecţiile ARD arată că AfD are 27,1% din voturi în landurile fostei Germanii de Est, inclusiv în capitala Berlin.

Pe locul al doilea s-a clasat Uniunea Creştin-Democrată conservatoare, cu 20,7%, urmată de formaţiunea populistă Sahra Wagenknecht Alliance (BSW), cu 13,1%, conform proiecţiilor. BSW combină politica socială de stânga cu o poziţie anti-imigranţi şi critici la adresa Uniunii Europene.

UPDATE 22:05 Emmanuel Macron a anunțat duminică seara dizolvarea Adunării Naționale, transmite AFP.

Primul tur de scrutin va avea loc pe 30 iunie, iar cel de-al doilea pe 7 iulie. „Este o decizie serioasă și cu greutate, dar mai presus de toate este un act de încredere”, a spus el.

„Acest lucru este mai bun decât toate aranjamentele, decât toate soluțiile precare. Încredere în Franța, pentru a modela viitorul și nu pentru a se replia. Am auzit mesajul dumneavoastră și nu-l voi lăsa fără răspuns. În acest moment de adevăr democratic, și chiar dacă sunt singurul politician fără termene electorale personale, știu că pot conta pe voi. Franța are nevoie de o majoritate clară, cu calm și armonie. A fi francez înseamnă, în fond, să alegi să scrii istoria în loc să o suporți”, a continuat el.

UPDATE 22:00 Rezultate exit-poll pentru alegerile europarlamentare, realizate de CURS-Avangarde:  

  • Alianța PSD-PNL – 54
  • AUR – 14
  • Alianta Dreptei (USR-PMP-Forța Dreptei) – 11
  • SOS – 3
  • REPER – 3
  • UDMR – 5
  • PUSL – 2
  • Independenți – 4
  • Alții – 4

Prezență la vot: 52,32%

UPDATE 21:48 Prima estimare completă pentru Parlamentul European

Parlamentul European a publicat o imagine completă a viitorului hemiciclu, pe baza sondajelor la ieșirea de la urne și a estimărilor disponibile până în prezent.

Rezultatele arată că Marea Coaliție a partidelor pro-europene (PPE, S&D și Renew Europe) își va păstra majoritatea de guvernare, cu 398 de eurodeputați din 720. Dar ECR, de dreapta dură, și ID, de extremă dreapta, sunt pe cale să facă progrese, ceea ce sugerează că Parlamentul în ansamblu se va îndrepta spre dreapta în următorul mandat de cinci ani.

În plus, numărul considerabil de eurodeputați neafiliați ar putea schimba situația odată cu începerea negocierilor.

Aquacaraş face angajări în mai multe oraşe
Actualitate vineri, 12 iulie 2024, 16:34

Aquacaraş face angajări în mai multe oraşe

Aquacaraş S.A. face angajări în mai multe oraşe şi anunţă scoaterea la concurs a aproape 20 de posturi. Acestea sunt disponibile în Reşiţa,...

Aquacaraş face angajări în mai multe oraşe
Monssson vinde un parc fotovoltaic în Caraș-Severin către Nala Renewables, platformă globală de energie
Actualitate vineri, 12 iulie 2024, 15:00

Monssson vinde un parc fotovoltaic în Caraș-Severin către Nala Renewables, platformă globală de energie

Dezvoltatorul de proiecte de energie regenerabilă Monsson și Nala Renewables au încheiat o tranzacție pentru un parc fotovoltaic de 61 MW în...

Monssson vinde un parc fotovoltaic în Caraș-Severin către Nala Renewables, platformă globală de energie
Comercianţii au intrat în vizorul Gărzii de Mediu Caraş-Severin
Actualitate vineri, 12 iulie 2024, 13:49

Comercianţii au intrat în vizorul Gărzii de Mediu Caraş-Severin

Comercianţii au intrat în vizorul Gărzii de Mediu Caraş-Severin. Există deficiențe atât în înțelegerea, cât și în implementarea și...

Comercianţii au intrat în vizorul Gărzii de Mediu Caraş-Severin
Au fost afişate rezultatele finale ale examenului de Bacalaureat
Actualitate vineri, 12 iulie 2024, 13:34

Au fost afişate rezultatele finale ale examenului de Bacalaureat

Au fost afişate rezultatele finale ale examenului de bacalaureat. În Caraş-Severin, procentul de promovare a crescut cu aproximativ două...

Au fost afişate rezultatele finale ale examenului de Bacalaureat
Actualitate vineri, 12 iulie 2024, 12:27

16,5 milioane de euro ajung la Reşiţa, pentru o nouă promenadă, piste de biciclete și șase pasarele peste Bârzava

Agenţia pentru Dezvoltare Regională Vest şi Primăria Reşiţa au semnat primul contract pe ciclul de finanţare 2021-2027. Este vorba despre o...

16,5 milioane de euro ajung la Reşiţa, pentru o nouă promenadă, piste de biciclete și șase pasarele peste Bârzava
Actualitate vineri, 12 iulie 2024, 11:04

Gărâna Jazz Festival: debut electrizant cu artiști de talie mondială

Festivalul de Jazz de la Gărâna a debutat joi, 11 iulie, cu o seară electrizantă, marcată de prestația lui Christian McBride, artistul anului...

Gărâna Jazz Festival: debut electrizant cu artiști de talie mondială
Actualitate vineri, 12 iulie 2024, 09:17

Comuna Bănia va fi racordată la reţeaua de canalizare

Comuna Bănia va fi racordată la reţeaua de canalizare. Administraţia locală a reuşit să câştige un proiect în valoare de 11 milioane de...

Comuna Bănia va fi racordată la reţeaua de canalizare
Actualitate joi, 11 iulie 2024, 22:13

Târgul Internaţional de carte Gaudeamus ar putea fi găzduit la Reşiţa în clădirea multifuncţională din Lunca Pomostului

Târgul Internațional Gaudeamus este în prezent cel mai important eveniment de tip expozițional din România, dedicat cărții și educației....

Târgul Internaţional de carte Gaudeamus ar putea fi găzduit la Reşiţa în clădirea multifuncţională din Lunca Pomostului