[FOTO] Europa celor 27 sărbătorită festiv la Colegiul Naţional “Diaconovici-Tietz” din Reşiţa

[UPDATE] Cu ocazia Zilei Europei, Colegiul Naţional “Diaconovici – Tietz” din Reşiţa a organizat o nouă ediţie a proiectului, “Europa celor 27”, devenit tradiţie la cea mai veche unitate de învăţământ din oraş.

Cele 27 de ţări ale Uniunii Europene şi-au dat simbolic întâlnire în curtea unităţii de învăţământ şi au sărbătorit împreună ziua de 9 Mai. De la unii dintre elevi am aflat ce ţări reprezintă şi ce este specific fiecăreia dintre ele:

Mă numesc Rotaru Ela Maria, vin din clasa a 6-a B de la Colegiul Național “Diaconovici-Tietz”, iar astăzi, de ziua Europei, reprezint Franța. Eu și colegii mei am încercat să reprezentăm Franța cu ajutorul preparatelor culinare diverse și extrem de gustoase. Am pregătit și diferite mici activități cum ar fi pictatul pe față, loc de poze și stegulețe pentru cei ce vor să achiziționeze“.

Ioana Popa este numele meu și sunt în a 3-a B. Astăzi noi reprezentăm Irlanda. Am făcut mufins și niște biscuiței. Prăjiturile le-am făcut acasă, iar panoul la școală, împreună cu toți colegii mei. Este o acţiune foarte frumoasă şi ne distrăm de minune împreună“.

Sunt Bălan Nicolas Andrei şi sunt în clasa a 7-a B. Astăzi eu și cu clasa mea am reprezentat Malta și am pregătit canoli, niște inele cu miere și fructe și pâine neagră, fasole bătută şi brânză, meniuri specifice bucătăriei malteze. Capitala Maltei este La Valletta“.

Fapt confirmat şi de unii dintre însoţitorii elevilor, veniţi să-i susţină:

Am venit să vedem nepotul și cum se descurcă. El reprezintă astăzi Malta. S-a pregătit foarte bine. Din punctul meu de vedere este o manifestare reușită şi ştiu că a mai fost și în alți ani. Am fost și anul trecut, când s-a ținut în centru și a fost frumos. Eu zic că este bine că se organizează astfel de acţiuni pentru că ne deschide orizontul spre Europa“.

Eu am venit pentru prima dată și este foarte frumos. Nu am mai văzut aşa ceva. Eu sunt din Germania şi am venit la Nicolaus Bălan, un vecin de-al meu. Ne-a invitat și am venit cu dânșii. Este foarte frumos aici organizat astăzi de Ziua Europei. 27 de țări cu porturile fiecăreia, meniurile. Mă bucur că am putut fi prezentă“.

Alături de elevii celor 27 de state europene, l-am întâlnit chiar şi pe Moş Crăciun şi ajutorul său, veniţi tocmai din Laponia – cea mai mare și cea mai nordică regiune din statul european Finlanda:

M-au chemat copiii de-aici să-i ajut cu vânzările. Am venit tocmai din Laponia. Mă numesc Patric Matei și sunt din 5 B. Ne mutăm aici cu sediul. Din Laponia la Reșița, pe Semenic“.

Eu îl reprezint pe spiridușul lui Moș Crăciun şi am venit cu el să-l ajut. Este foarte frumos aici, foarte multă mâncare și ne bucurăm pentru organizarea acestui festival. Pe mine mă cheamă A.N. Herelescu și sunt din clasa a 5-a B“.

La eveniment a participat şi Ioan Popa, prezent în calitate de primar al municipiului Reşiţa, dar şi de părinte. Acesta a rămas plăcut surprins de proiectul profesorilor şi al elevilor de la Colegiul Naţional „Diaconovici-Tietz”, subliniind importanţa unităţii în diversitate pentru acest oraş şi colţ de ţară, atât de ancorat în marea Uniune Europeană:

Mă bucur să fiu astăzi aici, la Colegiul “Diaconovici-Tietz”. Sunt foarte mulți copii, de la clasa zero până la clasa a 12-a. Fiecare a încercat să facă vizibilă țara pe care o reprezintă. Și fiica mea este aici, în clasa a 3-a, ei reprezintă Irlanda. Chiar m-am bucurat să văd câtă preocupare a avut în zilele precedente pentru organizarea acestei zile. Este important să transmitem acest mesaj de 9 mai, Europei, pentru că trăim vremuri grele, trăim vremuri în care naționalismul a început să ia amploare în toată Europa, poate și datorită mediatizării insuficiente a ceea ce face Europa pentru fiecare dintre țările partenere și iacătă, trebuie să menționez că noi, românii, avem 4-5 milioane de concetățeni care locuiesc în Europa și ăsta este cel mai important semnal că dacă n-ar fi fost bine în Europa, nu s-ar fi dus în direcția aia, s-ar fi dus înspre Est, poate spre Moscova, lucru care nu s-a întâmplat. Trebuie să spunem cu voce tare că suntem parte din Europa și să ținem cont de acest lucru, să-l transmitem copiilor noștri pentru a-l conștientiza“.

Nu trebuie să uităm că, ziua de 9 Mai are triplă semnificaţie istorică. Este vorba de: Ziua Europei, Ziua Independenței şi Ziua Victoriei, iar evenimentul   marca Colegiul Naţional „Diaconovici-Tietz”, a dovedit calitate încă de la prima ediţie pentru că fiecare clasă din ciclurile primar, gimnazial și liceal, nu au uitat de obiceiurile, tradiţiile şi obiectivele fiecărui stat european pe care l-au reprezentat cu brio în urma tragerii la sorţi, a mărturisit directorul unităţii de învăţământ, prof. Viorica Gârtoi:

9 mai, sărbătoarea unității și a păcii. La Colegiul Național se derulează proiectul devenit tradiție “Europa celor 27”, prin care, curtea colegiului este transformată într-o mică Europă. Elevi împreună cu diriginții lor au pregătit cele 27 de țări într-un mod original, creativ, prin muzică, dans, tradiții culinare, personalități, cultură. Și dacă anul 2023 la nivel european este anul competențelor, sunt convinsă că prin această activitate am reușit să formăm și noi competențe, atât în ceea ce privește munca în echipă, responsabilitatea și dobândirea de anumite informații despre cele douăzecişișapte de țări ale Uniunii Europene. Pe această cale, transmit la mulți ani Europei, la mulți ani României, la mulți ani Bastiliei“.

Evenimentul care s-a desfăşurat în curtea Colegiului Naţional “Diaconovici-Tietz” din Reşiţa s-a încheiat cu joc şi voie bună, la care au participat laolaltă, toţi elevii prezenţi, însoţitorii lor şi profesorii coordonatori, iar elevul Andrei Paraschivu din clasa a XI-a B, a interpretat imnul Uniunii Europene – “Oda Bucuriei” alături de grupul vocal al elevilor din clasele a II-a și a III-a B, germană maternă, pregătit și dirijat de prof. Adriana Ponoran.

***

Luni, 8 mai 2023: Cu ocazia Zilei Europei, sărbătorită marţi, 9 mai 2023, Colegiul Național „Diaconovici – Tietz” Reșița organizează o nouă ediţie a proiectului, devenit tradiţie a şcolii, „Europa celor 27”.

Astfel, conform tragerii la sorți, fiecare clasă din ciclul primar, gimnazial și liceal, va prezenta începând cu ora 11.00, în curtea școlii, una din ţările europene. Elevii vor prezenta portul ţării extrase, preparatele culinare specifice, punctele de atracţie, obiectivele turistice şi vor vorbi despre personalităţile statului pe care îl reprezintă.

Activitatea va fi deschisă de elevul Andrei Paraschivu din clasa a XI-a B, care va interpreta imnul Uniunii Europene “Odă bucurie“, urmat de un grup vocal al elevilor din clasele a II-a și a III-a B, germană maternă, grup vocal pregătit și dirijat de prof. Adriana Ponoran.

Cele mai citite

Related Articles