Etnia germană – singura din Caraş-Severin, care a marcat festiv Ziua Minorităţilor Naţionale din România

Ziua minorităţilor naţionale a fost marcată luni, 18 decembrie printr-un amplu program cultural în mai multe locaţii din judeţ.

Galeria Direcției Județene pentru Cultură Caraș-Severin din Reșița, a găzduit de la ora 15.00 expoziția Cercului de pictură „Deutsche Kunst Reschitza“ și a Cercului de sculptură „Jakob Neubauer“ ale Forumului Democratic al Germanilor din Banatul de Munte.

În cadrul evenimentului, preşedintele Forumului Democratic al Germanilor din Caraş-Severin, Erwin Josef Ţigla a prezentat succint semnificaţia zilei şi programul desfăşurat de minoritatea germană din judeţ cu prilejul acestei date:

Trăim și conviețuim într-un județ în care minoritățile naționale reprezintă un factor important. De multe ori auzim că Banatul Montan este asemuit unei mici europe, iată prin intermediul acestei zile a minorităților naționale din România, județul Caraș-Severin a găzduit mai multe evenimente printre care și cel organizat la Direcția pentru Cultură – un eveniment care s-a dorit a pune în prim plan realizări ale artiștilor plastici, atât pictori, cât și sculptori, dar și printr-o micro reprezentație a ansamblului de dansuri populare germane“.

Directorul Direcţiei pentru Cultură Caraş-Severin, Alin Muntean, a subliniat şi el despre importanţa existenţei etniilor în acest judeţ şi a manifestărilor culturale ale acestora:

Am avut onoarea să găzduim la Direcția Județeană de Cultură un eveniment deosebit organizat de Forumul Democratic German. Acest eveniment s-a potrivit foarte bine cu sărbătorirea zilei minorităților naționale din România şi cu această ocazie am avut și pictură, am avut şi sculptură, am avut chiar și dansuri, a fost un eveniment foarte foarte frumos. Le urez tuturor numai bine, sărbători fericite și să ne vedem sănătoși și în noul an cu garanția că vom fi mereu alături de cei care vor dori să organizeze lucruri frumoase la noi aici“.

Minoritatea germană din Caraş-Severin a fost singura din judeţ care a marcat festiv această zi.

Formaţia de dansuri populare germane a Forumului Democratic al Germanilor a prezentat un scurt program artistic.

***

Ştirea iniţială:

Potrivit preşedintelui Asociaţiei Germane de Cultură şi Educaţie a Adulţilor Reşiţa, Erwin Josef Ţigla, manifestările vor debuta la Centrul Cultural și Complexul Muzeal „Teatrul Vechi Mihai Eminescu” – sediul Muzeului de Etnografie „Țara Carașului“ din Oravița unde va fi găzduită de la ora 11.00 – expoziția de artă plastică, semnată de Doina & Gustav Hlinka din Reșița.

De-asemenea cu prilejul acestui eveniment dedicat minorităţilor naţionale, etnicii germani din Caraş-Severin îşi vor aduce aminte de istoria Banatului Montan:

  • Christoph Traugott Delius (*1728, Wallhausen / Turingia – †21.01.1779, Florența) – administrator montanistic superior și geolog în Banatul Montan: 295 ani de la naștere;
  • Josef Redange (*1727, Esch an der Alzette / Luxemburg – †1803, Oravița) – administrator montanistic superior în Banatul Montan: 220 ani de la trecerea în eternitate;
  • Richard Puchta (*1813, München – †29.07.1884, Viena) – pictor în Oravița și Ciclova Montană): 210 ani de la naștere;
  • Expoziția mondială de la Viena – 150 de ani: 1873 – 2023. Complexul de uzine și domenii Reșița a participat cu produse industriale, agricole și forestiere originale.

Galeria Direcției Județene pentru Cultură Caraș-Severin din Reșița, va găzdui de la ora 15.00 expoziția Cercului de pictură „Deutsche Kunst Reschitza“ și a Cercului de sculptură „Jakob Neubauer“.

Tot cu prilejul acestui eveniment la Casa de Cultură din Moldova Nouă se va desfăşura de la ora 17.00 evenimentul: „Crăciun în casa minorităților naționale”, ajuns la ediția a V-a. La manifestare etnia germană este reprezentată de o mică expoziție de artă plastică, semnată de Viorica Ana Farkas – membru al Cercului de pictură „Deutsche Kunst Reschitza“ şi de incursiuni muzicale susţinute de grupul muzical „Resicza“.

Cele mai citite

Related Articles