„Esenţa vieţii este pocăinţa, smerenia şi întoarcerea cu adevărat spre Dumnezeu Tatăl” – Preasfinţitul Lucian

Perioada de urcuş duhovnicesc spre Înviere începe cu rugăciune mai intensă, de aceea în primele patru zile din Postul Mare în bisericile ortodoxe se citeşte Canonul cel Mare alcătuit de Sfântul Andrei Criteanul în cadrul slujbei Pavecerniţei Mari. La Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” din Caransebeş această rânduială este săvârşită în aceste zile de Preasfinţitul Părinte Episcop Lucian.

În prima zi, după sfintele rugăciuni ierarhul a explicat ce înseamnă acest canon şi necesitatea lui. „Canonul de pocăinţă ne învaţă cum să ne smerim în faţa lui Dumnezeu şi în ce fel să ne cerem iertare pentru păcatele săvârşite până acum. Sfântul Andrei Criteanul face o incursiune preafrumoasă în istoria biblică a Vechiului Testament, dar şi în cărţile istorice ale Noului Testament, în special în Sfintele Evanghelii. El ne dă exemple biblice de pocăinţă, de întoarcere, de smerenie şi de umilinţă şi în acelaşi timp ne pune în faţa ochilor duhovniceşti oameni care nu au putut sau nu au vrut să se pocăiască”.

Părintele Episcop în cuvântul său a îndemnat pe credincioşi să ia „ca modele de urmat oamenii care s-au pocăit cu adevărat şi care au văzut faţa lui Dumnezeu şi să fugă de acei oameni care nu au reuşit să înţeleagă că esenţa vieţii este pocăinţa, smerenia şi întoarcerea cu adevărat spre Dumnezeu Tatăl.”

De asemenea, Preasfinţitul Lucian a mai spus cu privire la post că „nu este suficient să începem doar postul alimentar, deoarece acesta fără rugăciune intensă este doar o dietă. Trebuie să înţelegem că postul este un mijloc prin care noi ne apropiem de Dumnezeu. Firesc ar fi să ne spovedim şi să ne împărtăşim mai des în perioada de post şi trebuie să ne răstignim şi noi împreună cu Domnul în această perioadă ca să înviem împreună cu El la o nouă viaţă duhovnicească. Aceasta este pocăinţa la care ne cheamă Biserica – cea una, sfântă, sobornicească şi apostolească.”
În fiecare zi, de luni până joi, în această primă săptămână de post Preasfinţitul Părinte Lucian săvârşeşte şi slujba Miezonopticii la Catedrala Episcopală începând cu ora 22:00, urmând ca vineri să oficieze Liturghia Darurilor înainte sfinţite.

Cele mai citite

Related Articles