Eroul din pasiune, Cristian Brecica – cetăţean de onoare al municipiului Caransebeș

Cristian Carol Brecica va fi peste doar câteva ore cel mai nou cetăţean de onoare al municipiului Caransebeş. Aleşii locali ai urbei cărăşene au luat în serios propunerea consilierului Simion Paica şi au căzut de comun acord în ai conferi titlul de cetăţean de onoare concitadinului lor, recunoscându-i astfel meritele din misiunile la care a participat atât în ţară, cât şi peste hotare, alături de căţeluşa sa Vreni.

Cristian Brecica a mărturisit pentru Radio Reşiţa ce înseamnă pentru el această distincţie onorifică acordată de primăria oraşului de pe Sebeş şi Timiş:

A fost o dorință a Consiliului Local pentru am fi acordat acest titlu datorită muncii pe care am făcut-o cu câinii de căutare și cred că un impact major a avut misiunea din Turcia.

Mă bucur că s-au gândit la chestiunea aceasta, dar cel mai important ar fi să conștientizeze necesitatea măsurilor pentru a putea salva vieți omenești fie că sunt în dărâmături, ceea ce e o realitate cumplită pe care România doar în parte o ia în serios şi doar în anumite zone, precum: Bucureștiul, Clujul și centrul țării, Argeșul – zona aceea e mult mai conștientă de anumite dezastre pe care le putem întâlni chiar și avalanșe și din păcate uite că trăim momentele acestea nasoale cu avalanșa din Ţarcu.

Eu mă bucur pentru că s-au gândit la mine. Pentru mine este o onoare să fiu cetățean de onoare al orașului. E o împlinire emoțională sufletească nimic altceva pentru că este o chestie onorifică, dar specială.

Eu mă bucur că aduce cinste numelui familiei mele în primul rând și muncii noastre cu câini pentru că mulți ne bagatelizează în țărișoara asta, iar noi ne facem treaba foarte serios și după cum vedeți în lumea întreagă chiar dacă există atâta tehnologie când sunt situații de dezastre, că sunt cutremure, că sunt avalanșe, că sunt dărâmături de clădiri, anumite circumstanțe sau persoane rătăcite sau pierdute în anumite medii naturale putem să avem toate camerele de termoviziune din lume, câinele își face simțită prezența și face diferența.

Toată lumea serioasă din occident, țările puternice precum: Statele Unite, Austria, Elveția, Norvegia, țările nordice în general, Japonia, Turcia care e o țară foarte puternică folosesc unitățile canine chiar dacă dispun de tehnologia cea mai înaltă din lume“.

Cristian Brecica este, printre altele, salvator montan în cadrul Salvamont Caraş-Severin şi conduce Asociaţia Câinii SAR Gugulania Caransebeş, specializată în misiuni de căutare-salvare.

Cele mai citite

Related Articles