După un an şi jumătate de pauză Centrul de Transfuzii Reşiţa reia colectele mobile de sânge. O astfel de acţiune este organizată mâine la Caransebeş

Centrul de Transfuzii Sanguine din Reşiţa reia după mai bine de un an şi jumătate colectele mobile. O acţiune de donare de sânge va debuta mâine de la ora 8.00 la parterul Policlinii din Caransebeş. Până la ora 12.00 oamenii sunt rugaţi să vină într-un număr cât mai mare pentru că este nevoie de sânge din toate grupele, ne-a declarat medicul coordonator, Rodica Neaga.

Pot dona sânge persoanele sănătoase cu vârsta cuprinsă între 18 şi 60 de ani, cu greutatea peste 50 de kilograme. Ele vor primi 7 tichete de masă şi o zi liberă de la serviciu. Amintim că în ultima perioadă stocul de sânge a scăzut îngrijorător şi cererea de componente sanguine din partea spitalelor din judeţ a crescut.

În plus, activitatea Centrului de Transfuzii Sanguine din Caraş-Severin nu a fost restricţionată din cauza caniculei.Oamenii trebuie să înţelegă că bolnavii au nevoie de sânge şi în această perioadă, în care din păcate numărul donatorilor a început să scadă extrem de mult, ne-a mai declarat medicul Rodica Neaga.

Ştiaţi că donarea de sânge scade cu 30% riscul de accident vascular şi creşte imunitatea organismului? Dincolo de beneficiile pentru sănătate, fiecare donare de sânge poate salva trei vieţi.

Cine nu poate dona?

  • Persoanele infectate cu virusuri hepatitice, cele care suferă din cauza HIV, TBC, sifilis, malarie, epilepsie, ulcer, diabet zaharat, boli de inimă sau de piele, persoanele anemice, persoanele hipo sau hipertensive, cele care poartă ochelari cu dioptrii +/- 4, NU pot dona sânge;
  • NU pot dona sânge nici femeile însărcinate, cele care alăptează sau cele aflate în perioada menstruală.

Atenţie! Nu vor fi acceptate nici persoanele care au consumat alcool cu 24 de ore înaintea donării şi nici cele care au avut intervenţii chirurgicale sau stomatologice în ultimele 6 luni.

Cele mai citite

Related Articles