DSVSA Caraş-Severin: Sacrificarea porcinelor doar pentru consumul propriu

În perioada sacrificărilor porcinelor, crescătorii de suine din Caraş-Severin pot realiza acest lucru în gospodării pentru consumul propriu sau în unităţi specializate, autorizate sanitar-veterinar, a precizat pentru Radio Reşiţa şeful Direcţiei Sanitar – Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, Nicolae Crista.

Carnea şi produsele din carne provenită de la porcii sacrificaţi în gospodăriile populaţiei este destinată strict pentru consumul familial. Este interzisă comercializarea cărnii de porc sub orice formă obţinută în urma sacrificărilor, nerespectarea prevederilor legale atrage după sine sancţiuni contravenţionale sau penale după caz, a mai spus Nicolae Crista. Potrivit acestuia proprietarii de animale, care sacrifică porcii în gospodăria proprie, pot face examenul trichineloscopic doar pe raza localităţii de domiciliu unde este înregistrat animalul.

Nicolae Crista a mai spus că, până în prezent nu există nicio derogare de la ANSVSA privind amenajarea de centre temporare de sacrificare a porcinelor în pieţele sau oboarele de pe raza judeţului, ca în cazul tăierii mieilor în perioada sărbătorilor pascale. Înfiinţarea şi funcţionarea ilegală a unor astfel de centre este complet interzisă, a mai spus Nicolae Crista.

Foto: arhiva

(Hardy Cvoica)

Cele mai citite

Related Articles