Direcţia de Sănătate Publică a judeţului Caraş-Severin a început o campanie de luptă împotriva Consumului şi Traficului de Droguri. Până în data de 19 iulie sub sloganul „În primul rând, ASCULTĂ”, inspectorii DSP trag un semnal de alarmă după ce au constat că foarte mulţi tineri din Caraş-Severin consumă droguri de la vârste fragede.

Drogurile ilegale ameninţă sănătatea şi bunăstarea acestora. La nivel global, există un minim estimat de 190.000 de decese premature, în cele mai multe cazuri evitabile din cauza consumului de droguri.

În România, consumul oricărui drog ilicit prezintă prevalenţe de două ori mai mari în rândul adulţilor tineri (grupa de vârstă 15-34 ani), faţă de cele înregistrate în populaţia generală (15-64 ani), dar ratele sunt similare celor identificate în populaţia şcolară (16 ani).Tulburările cauzate de consumul de droguri subminează relaţiile cu persoanele apropiate, deteriorează viaţa familială şi pot ruina oportunităţile copiilor şi tinerilor de educaţie şi angajare. Impactul acestora se resimte în comunităţi, sistemele de justiţie penală şi în întreaga societate.

Acţiunile de Informare-Educare-Comunicare planificate vor sublinia importanţa unei atitudini vigilente şi responsabile din partea adulţilor: părinţi, profesori, personal din serviciile preventive, decidenţi, şi vor încuraja copiii şi tinerii din comunităţile noastre să stea departe de droguri.

PĂRINŢII au cea mai mare influenţă în a-şi ajuta copiii să crească fericiţi şi să înveţe să se descurce bine în situaţii dificile de viaţă.

PROFESORII pot avea o influenţă pozitivă asupra copiilor şi tinerilor pentru a-i ajuta să crească fericiţi şi optimişti.

Ministerul Sănătăţii şi Institutul Naţional de Sănătate Publică asigură finanţarea, coordonarea, analiza şi monitorizarea activităţilor campaniei.