DSP a închis temporar 6 unităţi de învăţământ din Caraş-Severin. Mai multe şcoli au fost sancţionate

Inspecţia Sanitară de Stat a Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică a controlat în această perioadă 68 de unităţi de învăţământ din Caraş-Severin. 6 şcoli şi grădiniţe din mediul rural au fost temporar închise după ce corpul de control a identificat o serie de probleme grave, a declarat pentru Radio Reșița, purtătorul de cuvânt al DSP, Daniel Botgros:

Inspecția Sanitară de Stat din cadrul DSP Caraș-Severin a controlat în această perioadă un număr total de 68 de unități de învățământ, aici intră licee, școli, grădinițe, cantine școlare chiar și cabinete medicale școlare. Au fost identificate neconformități la unitățile școlare din localitățile Secășeni, Gherteniş, Milcoveni, Obreja, Grădinari, Iablanița, Cornea Topleţ, Sichevița, Vărădia, Socol, Prigor, Glimboca, Bârza, Reșița, Oțelul-Roșu, Topleț, Băile Herculane, Caransebeș şi Mehadia. Diferitele deficiențe țin de situația igienico-sanitară a acestor unități de învățământ. Este o gamă mai largă de neconformități care țin sigur de alimentarea cu apă, de structura clădirilor, de condițiile de toalete.

Au fost date sancțiuni sub formă de amenzi chiar și închideri de activitate. În acest context, inspectorii sanitari au dat un total de 19 sancțiuni, 6 avertismente, 7 amenzi în valoare totală de 45.600 de lei și au declarat suspendarea de activitate în 6 dintre aceste unități de învățământ.

A fost suspendată activitate pentru deficiențe în următoarele unități școlare:

  • Grădinița cu program normal Secășeni care ține de comuna Ticvaniu Mare,
  • Şcoala primară din Secășeni, de asemenea din Ticvaniu Mare,
  • Grădinița cu program normal Gherteniș, structura școlii profesionale Berzovia,
    • Şcoala primară Gherteniș,
  • Grădinița cu program normal Milcoveni, structura Şcolii Gimnaziale Berliște
  • Şcoala Gimnazială din Obreja
  • Aceste unități școlare au în general deficiențe majore printre care enumerăm: lipsa apei curente, a apei potabile, lipsa apei calde, lipsa apei la grupurile sanitare, absența vestiarelor la preșcolari, acoperișuri degradate cu risc de cădere a țiglelor, curţi nepavate, resturi de lucrări de construcții cu elemde protecție și instalații sanitare nefuncționale.

Unitățile școlare din Secășeni și din Milcoveni nu dețin autorizații de funcționare de la DSP.

Aceste unităţi de învăţământ îşi vor relua activitatea doar în momentul în care vor fi remediate toate deficienţele constatate. Unităţile de învăţământ trebuie să treacă printr-un nou control, susţine purtătorul de cuvânt al DSP, Daniel Botgros:

Acolo unde a fost suspendată activitatea, ea va fi reluată sigur cât de curând conducerea acestor unități trebuie să solicite un recontrol direcției de sănătate publică a județului și în prezența inspectorilor DSP, aceste unități pot fi redeschise dar, doar după ce dovedesc că au avut activitate de conformare și lucrurile stau bine din punct de vedere igienico-sanitar”.

Cele mai citite

Related Articles