Droguri de risc depistate în operaţiunea Hydra. Percheziţii în 3 municipii din Banat

378

13 percheziţii domiciliare au avut loc astăzi pe raza municipiilor Reșița, Caransebeș și Lugoj, în locații folosite de traficanţii de droguri de risc.

Operaţiunea a fost declanşată din dispoziția procurorilor D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Caras-Severin şi a fost executată de polițiștii din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Caras-Severin, cu sprijinul B.C.C.O. Timişoara, I.P.J. Caraş-Severin, I.J.J. Caraş-Severin și Poliției municipiului Lugoj.

„La percheziții au fost găsite circa 200 de doze susceptibile a fi substanțe psihoactive, droguri de risc și alte bunuri de interes în probarea faptelor infracționale. Cu această ocazie, vor fi puse în executare 19 mandate de aducere şi vor fi audiate alte persoane în calitate de martor”, spune comisarul şef Dinu Nicorici de la IPJ Caraş-Severin.

În cursul anului 2017 poliţiştii Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Caraş-Severin din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Timişoara, sub coordonarea procurorilor Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Caraş-Severin, au început monitorizarea unor persoane implicate în săvârșirea de infracțiuni din sfera operațiunilor ilicite cu produselor susceptibile a avea efecte psihoactive și a traficului de droguri.

A fost demarată Operațiunea denumită ”Hydra”, în care, până în prezent, au fost identificate un număr de 19 persoane față de care s-a început urmărirea penală pentru efectuarea de operaţiuni cu produse, ştiind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive, iar față de două dintre acestea și pentru trafic de droguri de risc.

În baza mijloacelor de proba s-a stabilit că în perioada 2017 – 2018 pe raza municipiilor Reșița și Caransebeș au acționat mai multe persoane, care au distribuit în rândul tinerilor substanțe susceptibile a avea efect psihoactiv. Acestea preluau substanțele din diverse surse, în special furnizori de pe raza județului Timiș după care le împărțeau în doze și le distribuiau.

Activitatea infracțională s-a caracterizat printr-o frecvență ridicată, suspecții, pentru a evita riscul de a fi depistați cu cantități de substanțe psihoactive asupra lor, preferând să efectueze aproape zilnic întreg ciclul aprovizionare – transport – distribuire, obținând, așa cum rezultă din datele existente, profituri care se ridicau la 1000 lei/zi.

Polițiștii de crimă organizată au beneficiat de suportul de specialitate asigurat de Direcția de Operațiuni Speciale.

(Sebastian Dragomir)