Două decenii de la reînfiinţarea Societăţii Femeilor Ortodoxe din Caransebeş

241

Astăzi au fost sărbătoriţi 20 de ani de la reînfiinţarea Societăţii Femeilor Ortodoxe din Caransebeş. Evenimentul a debutat în Catedrala Episcopală din Caransebeş cu o slujbă de Tedeum oficiată de către Preasfinţitul Părinte Episcop Lucian.

De asemenea, ierarhul a săvârşit şi o slujbă de pomenire pentru femeile care s-au ostenit în timpul primului război mondial şi îndată după război, pentru făurirea Marii Uniri, dar şi pentru Miron Cristea alături de făuritorii Marii Uniri. La rugăciune au participat reprezentante ale societăţilor Femeilor Ortodoxe din întreaga Patriarhie Română. La final Părintele Episcop Lucian a apreciat activitatea societăţilor din toată şara, spunând că este una dinamică şi foarte activă şi totodată le-a oferit tuturor femeilor daruri.

A doua parte s-a desfăşurat în Sala de şedinţe “1 Decembrie 1918” a Primăriei municipiului Caransebeş printr-un simpozion. Acesta a cuprins referate având ca temă implicarea femeilor ortodoxe în primul război mondial şi făurirea Marii Uniri. Lucrările au fost susţinute de către doamnele membre ale societăţilor participante, fiecare arătând efortul depus de înaintaşele lor în zona de unde provin. În deschidere au luat cuvântul Părintele Episcop Lucian, domnul primar Felix Borcean, doamna Monica Iacobescu, preşedintele Societăţii Femeilor Ortodoxe, Filiala Caransebeş, precum şi istoricul Constantin Brătescu. Această reuniune a reprezentat şi o întâlnire de bilanţ, dar şi de prezentare a noi proiecte.

Începutul Societăţii Femeilor Ortodoxe din Caransebeş îşi are originea undeva în perioada premergătoare Marii Uniri de la 1918, la iniţiativa doamnei Elena de Iacobici. Printre membrii fondatori s-au numărat episcopul Ioan Popasu, generalii Traian Doda, Theodor cavaler de Seracin, Alexandru Guran şi Mihail – cavaler de Trapşa.

(Ada Botezan)