Domnul Trandafir trăieşte printre noi

poze 1

Domnul Trandafir a rămas în literatura română modelul dascălului perfect. Dar nu numai Sadoveanu a avut un astfel de model, ci fiecare dintre noi. Pentru a celebra această nobilă meserie, ziua de 5 iunie – ziua naşterii întemeietorului învăţământului modern în România, a fost declarată în 2007 – Ziua învăţătorului.

Personalitate de referinţă, învăţătorul, va reprezenta mereu modelatorul de caractere, cel ce marchează primii paşi în lungul drum al cunoaşterii şi al descoperirii de sine, pentru fiecare dintre noi. După 38 de ani de profesie, învăţătoarea Constanţa Bugariu poate privi cu detaşare dar cu înţelepciune misiunea de dascăl . ”Această meserie dacă nu se face cu sufletul, este ca apa de ploaie care trece prin pământ şi se pierde. Trebuie să fii dăruit, să iubeşti copii, să le fii şi mama, şi tată, şi asistent medical, şi psiholog, şi în primul rând prieten. Atunci când îl respecţi, şi copilul te respectă. Atunci când îl iubeşti, şi el te iubeşte” – ne-a spus ea. Pe lânga arta de a transforma universul cunoaşterii într-o incursiune atractivă şi plină de inedit, dascălul însoţeşte copiii dincolo de pragul şcolii, modelând caractere şi marcând primii paşi în lungul drum al devenirii lor. De fapt aceasta este cea mai mare satisfacţie: “să vezi că elevii tăi s-au realizat în viaţă” – mai spune Constanţa Bugariu

Pentru că fiecare dintre noi am avut la început de viaţă un învăţător care ne-a rămas nu doar ca amintire, ci în suflet, le transmitem, din suflet, La mulţi ani.  (Daniela Tudor)

De același autor

Related Articles