Ascultă Radio România Reșița Live

DNA Timişoara: Fost director în Primărie şi un funcţionar public, trimişi în judecată pentru corupţie

Procurori ai Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Timişoara au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, pentru fapte de corupţie, în afaceri cu cimitire, a fostului director executiv al Direcţiei Clădiri, Terenuri, Dotări Diverse din cadrul Primăriei Timişoara, Răvăşilă Emilian Florin şi a lui Căprariu Alin Sergiu, funcţionar public în cadrul Biroului Monitorizare Trafic din Primăria Municipiului Timişoara.

DNA Timişoara: Fost director în Primărie şi un funcţionar public, trimişi în judecată pentru corupţie

Articol editat de Valentina Adam, 29 decembrie 2022, 14:06

Alături de aceştia, a mai fost trimis în judecată, în aceeaşi cauză, un om de afaceri, persoană fizică, pentru dare de mită în formă continuată, cumpărare de influenţă şi folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, în formă continuată (două fapte).

În sarcina lui Răvăşilă Emilian Florin s-a reţinut comiterea infracţiunilor de luare de mită în formă continuată, trafic de influenţă, folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii care nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, în formă continuată precum şi fals în declaraţii, arată un comunicat al DNA Timişoara, remis, joi, AGERPRES.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut, în esenţă, că în perioada 2019 – 2020, inculpatul Răvăşilă Emilian Florin, în calitatea menţionată, beneficiind de ajutorul celuilalt inculpat din primărie, ar fi acceptat promisiunea remiterii de către administratorul unei societăţi comerciale a unor sume reprezentând 50% din profitul ce urma să fie realizat de firma respectivă (procentaj de 50% estimat la valoarea de 859.955 lei), din încheierea unor viitoare contracte ce vizau concesionarea serviciilor de exploatare şi întreţinere a cimitirelor de pe raza municipiului Timişoara. Pentru banii respectivi, inculpatul Răvăşilă Emilian Florin trebuia să se asigure că firma omului de afaceri va câştiga licitaţiile respective.

În aceste condiţii, funcţionarul public i-ar fi transmis omului de afaceri, prin acelaşi intermediar, informaţii nedestinate publicităţii care i-ar fi permis acestuia să câştige o licitaţie ce viza exploatarea şi întreţinerea cimitirelor umane situate pe str. Rusu Şirianu şi pe Calea Şagului din Municipiul Timişoara – Lotul I. În acelaşi context, inculpatul Răvăşilă Emilian Florin, în calitate şi de preşedinte titular al comisiei de evaluare, ar fi întocmit şi semnat Declaraţia de confidenţialitate şi imparţialitate, în care a menţionat în mod nereal, printre altele, că nu are niciun interes direct sau indirect, de natură personală, financiară, economică ori de altă natură în referire la procedura de atribuire a contractului de mai sus.

Pentru ‘ajutorul’ oferit, inculpatul Răvăşilă ar fi primit de la omul de afaceri sumele de 5.000 euro şi 30.000 lei, reprezentând parte din procentajul de 50% promis anterior.

La 1 aprilie 2020, inculpatul Răvăşilă, beneficiind de ajutorul aceluiaşi intermediar, ar fi acceptat promisiunea remiterii, de către acelaşi om de afaceri, a sumei de 500 de lei pentru fiecare persoană decedată din cauza virusului COVID-19, pentru ca funcţionarul să sprijine societatea acestuia în câştigarea contractelor de concesiune ce aveau ca obiect prestarea de servicii şi activităţi necesare exploatării şi întreţinerii cimitirelor umane în care urmau să fie înhumate persoanele decedate din cauza virusului menţionat mai sus.

Totodată, la 1 aprilie 2020, inculpatul Răvăşilă, în aceeaşi calitate, beneficiind de ajutorul celuilalt inculpat, l-ar fi convins pe acelaşi om de afaceri că are influenţă asupra funcţionarilor publici cu atribuţii în domeniul gestionării şi combaterii pandemiei COVID-19 şi asupra reprezentanţilor societăţilor comerciale care prestau servicii de cazare pentru persoanele aflate în carantină şi că-i va determina pe aceştia să încheie mai multe contracte cu societăţile omului de afaceri. Pentru acest ‘ajutor’ inculpatul Răvăşilă Emilian ar fi acceptat promisiunea remiterii de către omul de afaceri a unui procentaj de 10 % din contravaloarea facturilor fiscale pe care societăţile sale urmau să le încaseze pentru porţiile de mâncare livrate, precum şi pentru serviciile oferite în legătură cu prevenirea şi combaterea pandemiei COVID-19.

Ulterior, la data de 8 aprilie, inculpatul Răvăşilă ar fi revenit asupra înţelegerii iniţiale şi i-ar fi pretins omului de afaceri, prin intermediul celuilalt inculpat, suma de 10 lei pentru fiecare porţie de mâncare livrată.

În cursul lunii iulie 2020, acelaşi om de afaceri, prin intermediul inculpatului Răvăşilă, i-ar fi remis lui Căprariu Alin Sergiu suma de 8.800 lei pentru ‘ajutorul’ acordat în obţinerea contractului care viza ‘prestări servicii aferente indemnizaţiei de cazare pentru personalul carantinat în containerele Municipiului Timişoara’ şi a contractului de ‘prestări servicii aferente indemnizaţiei de cazare a personalului din sistemul public sanitar’.

În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Timiş cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Anterior, în cauză, procurorii anticorupţie au încheiat acorduri de recunoaştere a vinovăţiei cu inculpaţii Căprariu Alin Sergiu (pentru complicitate la folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, în formă continuată) şi persoana fizică, omul de afaceri (pentru dare de mită în formă continuată, cumpărare de influenţă, folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, în formă continuată, două fapte).

În prezenţa apărătorilor aleşi, inculpaţii au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reţinute în sarcina lor, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală şi sunt de acord cu felul şi cuantumul pedepselor aplicate, precum şi cu forma de executare a acestora, respectiv: 1 an de închisoare cu suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei închisorii, pe un termen de supraveghere de 2 ani şi interzicerea unor drepturi, în cazul lui Căprariu Alin Sergiu. Pentru omul de afaceri, 3 ani de închisoare cu suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei închisorii, pe un termen de supraveghere de 3 ani şi interzicerea unor drepturi.

Această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

Zi plină de intervenții pentru pompierii din Caraș-Severin
Actualitate sâmbătă, 20 iulie 2024, 16:28

Zi plină de intervenții pentru pompierii din Caraș-Severin

Zi plină de intervenții pentru pompierii din Caraș-Severin. Aceşia au intervenit la un incendiu, degajarea copacilor de pe carosabil şi două...

Zi plină de intervenții pentru pompierii din Caraș-Severin
Au început înscrierile la Academia de Poliţie “Alexandru Ioan Cuza”!
Actualitate sâmbătă, 20 iulie 2024, 14:54

Au început înscrierile la Academia de Poliţie “Alexandru Ioan Cuza”!

Au început înscrierile la Academia de Poliţie “Alexandru Ioan Cuza”! Se organizează concurs de admitere pentru un număr de 39 de locuri....

Au început înscrierile la Academia de Poliţie “Alexandru Ioan Cuza”!
Autoturism căutat de autoritățile din Germania, descoperit și reținut la frontiera cărășeană
Actualitate sâmbătă, 20 iulie 2024, 13:07

Autoturism căutat de autoritățile din Germania, descoperit și reținut la frontiera cărășeană

Poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Naidaș județul Caraș Severin au descoperit la controlul de frontieră și...

Autoturism căutat de autoritățile din Germania, descoperit și reținut la frontiera cărășeană
pixabay+gratuit
Actualitate sâmbătă, 20 iulie 2024, 11:25

Cod portocaliu de instabilitate atmosferică pentru Caraş-Severin

Cod portocaliu de instabilitate atmosferică pentru Caraş-Severin. Sunt prognozate averse torenţiale, grindină şi descărcări electrice....

Cod portocaliu de instabilitate atmosferică pentru Caraş-Severin
Actualitate sâmbătă, 20 iulie 2024, 11:17

Sportivii cărășeni, pe podium la Europeanul de lupte pe plajă!

Reprezentanții Caraș-Severinului au cucerit patru medalii la Campionatul European de lupte pe plajă rezervat juniorilor U15, U17 și U20. Toate au...

Sportivii cărășeni, pe podium la Europeanul de lupte pe plajă!
Actualitate vineri, 19 iulie 2024, 17:27

Seceta afectează sursele de apă din Oraviţa. Aquacaraş opreşte furnizarea în timpul nopţii

Seceta severă afectează sursele de apă din Oraviţa. În aceste condiţii Aquacaraş face apel la raţiune în folosirea apei şi opreşte...

Seceta afectează sursele de apă din Oraviţa. Aquacaraş opreşte furnizarea în timpul nopţii
Actualitate vineri, 19 iulie 2024, 17:25

Zeci de câini şi pisici sterilizate gratuit în cea de-a doua sesiune a campaniei organizate la Reşiţa

Peste 180 de animale de companie, câini şi pisici, au fost sterilizate în cea de-a doua sesiune a campaniei gratuite, desfăşurate joi, 18 şi...

Zeci de câini şi pisici sterilizate gratuit în cea de-a doua sesiune a campaniei organizate la Reşiţa
Actualitate vineri, 19 iulie 2024, 17:22

Lucrări etapizate la fântâna cinetică din Centrul Civic al municipiului Reşiţa

Lucrările la fântâna cinetică din Reşiţa sunt în continuă desfăşurare chiar şi în zilele toride de vară, iar directorul Serviciului de...

Lucrări etapizate la fântâna cinetică din Centrul Civic al municipiului Reşiţa