Directorul medical Gheorghe Beg propune închiderea secţiei externe Bozovici

Directorul medical, Gheorghe Beg a propus în cea mai recentă şedinţă a Consiliului de Administraţie închiderea centrului medical din Bozovici, sectie externă a Spitalului Judeţean de Urgenţă Reşiţa. Argumentul principal este că această unitate genereză costuri foarte mari şi nu mai există niciun medic acolo, susţine Gheorghe Beg:

“Este vorba despre secția exterioară Bozovici, care ne aparține nouă ca finanțare, și-am făcut așa o mică analiză. Sunt foarte mulți bani și nu se face nimic că nu vor să meargă medicii. Avem 4 asistente încadrate acolo. Așa a făcut o mică analiză și fondul de salariu pe an este 900 de mii de lei pe care îl ține în spate Spitalul Județean. Aici este o… cum să spun, o gaură neagră a spitalului. Eu am propus să desființăm secția exterioară. De ce? Pentru că există o alternativă de funcționare a sistemul sanitar acolo cum face şi Anina, de exemplu, dimineața asigură medicii de familie, iar după-masă centrul de permanență, în ideea în care Bozovici are stație de salvare ca și Anina şi pot să beneficieze de transportul la o unitate medicală din Oravița sau Reșița.

Dar noi, Spitalul Județean cheltuim banii fără eficiență, acolo fiindcă nu sunt medici. Deci la ora actuală nu avem niciun medic acolo și nimeni nu se îngrijește…spitalul are datorii dar iată de unde vin o parte din datorii”.

La polul opus, primarul comunei Bozovici Adrian Stoicu are în derulare un proiect de investiţii prin PNRR pentru atragerea medicilor în această localitate. În plus, edilul este dispus să le ofere cadrelor medicale şi o serie de beneficii pentru a profesa în Bozovici:

E ușor să închizi, știm cu toții când s-a închis spitalul, ce greu a fost pentru toată Valea Almăjului să ofere minimul de servicii medicale. Noi avem şi am avut de când am venit la primărie obiectivul ăsta și ambiția asta să readucem serviciile medicale în Valea Almăjului. Drept urmare am și făcut acea asociație a comunelor din Valea Almăjului unde suntem toți parteneri și încercăm să venim cu un aport financiar din care să susținem eventualii medici care vor să vină în zonă cu transport. Primăria Bozovici are apartamente şi le putem pune la dispoziția medicilor. Am găsit un medic internist care a activat trei luni de zile. Urmează am înțeles să-și reînnoiască contractul cu Spitalul Județean. Am avut discuții și cu medic pediatru de la Timișoara, care lucrează la Louis Țurcanu și face gărzi la Țurcanu și să vedem cum găsim o variantă prin care să-l aducem măcar câteva zile la Bozovici, chiar dacă va fi nevoie să decontăm cheltuielile, să îl cazăm, să îi oferim condiții de transport. Avem un proiect de 1.400.000 euro depus pe Ministerul Sănătății, pe PNRR. Zilele astea definitivăm contractul cu consultantul și începem să facem achizițiile pe fiecare cabinet. Urmează probabil până la finalul anului, chiar mai repede. Mi-aș dori să încheiem acest proiect și să avem echipamentele în incinta spitalului și să începem să facem publice intențiile noastre de a aduce medici să lucreze pe aceste echipamente o dată de două ori pe săptămână, dacă nu 24 ore din 24″.

Înainte de pandemie Centrul de Sănătate Mutifuncţional din Bozovici a fost singura secţie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Reşiţa care nu a înregistrat pierderi. Unitatea a luat naştere prin intermediul unei asociaţii a comunităţii locale, formată din toate cele opt primării din Valea Almăjului, care au asigurat o mare parte din finanţare.

2 COMENTARII

Comentariile sunt închise.

Cele mai citite

Related Articles