Cu ocazia săptămânii mondiale a imunizării, Direcţia de Sănătate Publică îndeamnă părinţii să-şi vaccineze la timp copii. În ceea ce priveşte acest subiect sensibil, situaţia este tragică în Caraş-Severin, susţine directorul DSP Dragoş Luca, mai ales în cazul rujeolei. Cei care au dezvoltat această boală într-un procent de 99% nu au fost niciodată vaccinaţi a precizat Luca:

„Problema importantă a judeţului nostru, în momentul de faţă este lipsa vaccinurilor dar şi atitudinea unor părinţi faţă de imunizare. Avem semnale de ani de zile, din partea medicilor de familie, din partea medicilor şcolari care suţin că părinţii pur şi simplu refuză să-şi vaccineze copii. Avem o legislaţie care se scaldă între două ape şi care nu permite în acest moment sancţionarea părinţilor care refuză să-şi imunizeze copii. În plus 99% dintre copii care au făcut rujeolă nu au fost vaccinaţi. Nu ştiu ce ar trebui să mai facem, să punem nişte afişe pe stradă pentru părinţii care susţin ca vaccinurile dăunează, cum putem să-i convingem că în joc este sănătatea micuţilor, iar noi ca părinţi suntem responsabili pentru asta”, a precizat directorul DSP Caraş-Severin, Dragoş Luca.

Şi echipa Radio România Reşiţa a organizat anul trecut o campanie prin care a prezentat beneficiile tuturor vaccinurilor şi printr-o serie de reportaje a îndemnat părinţii să nu rămână indiferenţi, ci şă-şi iminuzeze fără frică copii.

Săptămâna mondială a imunizării este coordonată de Organizația Mondială a Sănătății şi se desfășoară, până în 30 aprilie. Acest eveniment are drept scop sensibilizarea publică cu privire la importanța vaccinării complete pe tot parcursul vieții. „Vaccinurile sunt benefice” reprezintă tema globală a campaniei din 2017. Creșterea gradului de vaccinare în toate grupurile de populație este considerată esențială. Punerea în aplicare pe scară largă a programelor de imunizare în ultimii 30 de ani, a condus la o reducere semnificativă a cazurilor de boală și a deceselor prin boli care pot fi prevenite prin vaccinare.

Ce recomandă medicii părinţilor

Săptămâna mondială a imunizării, desfășurată în ultima săptămână a lunii aprilie, în fiecare an, promovează utilizarea vaccinurilor pentru a proteja persoanele de toate vârstele împotriva bolilor. Imunizarea salvează milioane de vieți și este recunoscută pe scară largă ca fiind una dintre cele mai reușite și rentabile intervenții în sănătate din lume. Conform datelor OMS, la nivel mondial există încă 19,4 milioane de copii nevaccinați.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, în cursul anului 2015, 116 milioane de copii din întreaga lume au primit trei doze de vaccin difteric-tetanos-tuse convulsivă. Aproximativ 85% din copiii la nivel mondial au primit o doză de vaccin rujeolic în primul lor an de viață prin serviciile de sănătate, față de 73% în anul 2000.  Vaccinurile au prevenit decesul a cel puțin 10 milioane de persoane între 2010 — 2015 și multe alte milioane de vieți au fost protejate împotriva bolilor, indică OMS. În fiecare an, imunizarea ajută la evitarea a circa 2-3 milioane de decese provocate de difterie, tuse convulsivă și rujeolă.

În România, în perioada 24-30 aprilie, sub sloganul „Prevenire. Protecție. Vaccinare.”, se vor derula activități de informare și implicare a publicului țintă, precum și de abordare a provocărilor legate de vaccinare. De asemenea, vor fi organizate puncte și sesiuni de vaccinare accesibile comunităților cu risc.

Printre evenimentele organizate cu acest prilej, se numără conferința Vaccinarea: o problemă de sănătate publică. Copii, dincolo de numere.’ Conferința va fi organizată sub Înaltul Patronaj al Guvernului României de către Comisia pentru Sănătate Publică a Senatului României și Comisia pentru Sănătate și Familie a Camerei Deputaților și Biroul pentru România al Organizației Mondiale a Sănătății.

OMS recomandă pentru a crește nivelul de imunizare al populației alocarea de resurse suplimentare, integrarea programelor de imunizare în serviciile de bază din domeniul sănătății, întărirea sistemului de sănătate, în special în țările sărace, precum și asigurarea unor controale adecvate.

Daiana Roşca