Dezastru în Parcul Național Cheile Nerei – Beușnița! Direcţia Silvică susţine că exploatările sunt legale, iar Garda Forestieră, contrariul!

Parcul Național Cheile Nerei – Beușnița a ajuns pe prima pagină a mai multor publicaţii după ce unul dintre cei mai cunoscuţi jurnalişti români, Mihai Goţiu a postat pe contul său de socializare o serie de imagini care arată „dezastrul produs de buldozere și drujbe, în apropierea pădurilor virgine incluse în UNESCO„.

Imaginile și filmările primite în această săptămână din PN Cheile Nerei – Beușnița sunt teribile. Drumuri desfundate, copaci dezrădăcinați sau făcuți franjuri, habitate distruse, ”poieni” deschise peste noapte în mijlocul pădurii, în Valea Seleștiuța și Valea Beiu Sec, într-o zonă clasată ca sit de importanță comunitară și sit de protecție avifaunistică, dar și zonă tampon pentru protecția sitului UNESCO ”Păduri primare de fag din Carpaţi”!

Copacii au fost trași pe jos într-o perioadă cu precipitații, drumul ”de scos apropiat” a dislocat solul și rocile calcaroase, iar bolovanii și materialul provenit din excavare (cel mai probabil ilegală), au fost împins spre vale, afectând și valea/ habitatul de travertin, au fost tăiați arborii de pe traseul drumului (cu diametre variabile), iar rădăcinile au fost scoase din pământ și astfel nu pot fi identificate cioatele.

Toate acestea sunt vizibile cu ochiul liber și surprind doar o parte din dezastru. Distrugerea habitatelor animalelor și păsărilor (inclusiv cuiburile acestora) sunt înțelese de mai puțini. Și totul se întâmplă sub ”înaltul patronaj” al Romsilva, care administrează Parcul Național Cheile Nerei – Beușnița și sub oblăduirea domnului ministru al Mediului, Costel Alexe, care se laudă pe la televiziuni și pe Facebook cum protejează el pădurile seculare și parcurile naționale, dar care se plimbă doar în zonele în care ”e fain”.

Au trecut trei luni de când s-a împlinit termenul asumat public de domnul ministru, în fața membrilor comisiilor pentru Mediu din Senat și Camera Deputaților și în fața camerelor de luat vederi, că va ajunge în parcurile naționale din Caraș-Severin. Dar nu e singura promisiune încălcată cu seninătate!

I-am solicitat, zilele trecute, în mod oficial, să dispună, de urgență, o anchetă a Corpului de control în zonă și am sesizat, oficial, Garda Forestieră Timișoara. Să vedem de ce sunt în stare, că, tot în mod public, domnul ministru Costel Alexe a afirmat că nu avem nevoie de DNA-ul Pădurilor, că, vezi Doamne, am avea destule instituții care pot opri asemenea dezastre.

Zona distrusă are un istoric aparte. În 2016, specialiștii de la USMAV Timișoara au încadrat-o în zona de protecție integrală a parcului național, în Planul de management elaborat pentru PN Cheile Nerei – Beușnița, în cadrul unui proiect cu finanțare europeană. Adică o zonă în care n-au ce să caute drujbele și buldozerele, cum n-ar avea ce să caute deloc într-un parc național al cărui scop este… conservarea!

Direcţia Silvică Caraş-Severin răspunde acestor acuzaţii prin intermediul unui comunicat de presă. Potrivit directorului Ioan Olariu, exploatările forestiere din Parcul Național Cheile Nerei – Beușnița sunt legale.

Având în vedere faptul că în spațiul public circulă o serie de informații false referitoare la exploatările forestiere din zona Beiul Sec / Seleștiuța de pe raza Parcului Național Cheile Nerei – Beușnița, suntem nevoiți să aducem publicului clarificări legate de aceste aspecte.
Lucrările silvice din U.P. I Valea Bei, u.a. 45B de pe raza Ocolului Silvic Sasca Montană din cadrul Direcției Silvice Caraș – Severin sunt legale și în conformitate cu amenajamentul silvic și în concordanță cu planul de management al Parcului Național Cheile Nerei – Beușnița, fiind constituit actul de punere în valoare având numărul SUMAL 1513887 pentru care a fost emisă autorizație de exploatare conform legislației.
Lucrările au loc în zona de conservare durabilă a Parcului Național Cheile Nerei – Beușnița, unde lucrările sunt permise în conformitate cu articolul 22 alin.(8) lit. J) din OUG 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei și faunei sălbatice.

Zona respectivă se află la peste 1,5 kilometri de pădurile din componenta UNESCO și la mai mult de 1 kilometru de zona de protecție integrală a Parcului Național Cheile Nerei – Beușnița.

La solicitarea administrației Parcului Național Cheile Nerei – Beușnița, în urma verificărilor în teren privind punerea în valoare a arborilor de extras, a fost modificat traseul inițial al drumului de scos apropiat, pe o variantă ocolitoare, pe terasamentul unei foste căi ferate forestiere, acum dezafectată, tocmai pentru a nu fi afectat habitatul de travertin.

Garda Națională de Mediu, în urma unui control efectuat în teren în 3 iunie 2020, a constatat că habitatul de travertin nu a fost afectat.
În urma unui control comun al Ocolului Silvic Sasca Montană și Gărzii Forestiere au fost identificate o serie de deficiențe, între care realizarea unui drum secundar de scos care nu respecta prevederile autorizației de exploatare, fapt pentru care se vor aplica sancțiunile legale, însă această deficiență nu este nicidecum apropiată de producerea unui dezastru iremediabil al ecosistemelor forestiere. În mod regretabil, în ultimii ani, tema administrării pădurilor sau a parcurilor naționale și naturale este folosită de către o serie de organisme sau persoane pentru influențarea negativă a conștiinței publice, diseminându-se în spațiul public informații neconforme cu realitatea, care sunt de natură să afecteze imaginea Direcției Silvice Caraș-Severin și, implicit, cea a Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva.

De același autor

Related Articles