Detaşamentul de Pompieri Oraviţa a donat astăzi sânge pentru bolnavii din Caraş-Severin!

Pentru rezolvarea crizei de sânge din Caraş-Severin care nu mai suportă amânare, o parte din personalul centrului de transfuzii s-a deplasat astăzi la sediul Detaşamentului de Pompieri Oraviţa.

Cel puţin 12 pompieri au donat sânge pentru a salva vieţi. La ora actuală stocul de sânge este insuficient pentru urgenţele chirurgicale de aceea donatorii sunt asteptaţi şi la sediul Centrului de Transfuzii din Reşiţa, de Luni până Vineri, între orele 8.00-13.00 pentru a dona sânge în special pentru grupele care au RH negativ.

Ce condiții trebuie să îndeplinesc pentru a dona sânge:

Donatorul de sânge este orice cetățean român cu domiciliul în România sau orice cetățean al UE care are reședința în România, este sănătos și se supune regulilor de prelevare a sângelui. Alte condiții, conform Centrului de Transfuzii Sanguine București, România:
– vârsta cuprinsă între 18-60 ani;
– greutate peste 50 Kg;
– puls regulat, 60 -100 bătăi/ minut;
– tensiune arterială sistolică între 100 și 180 mmHg;
– să nu fi suferit în ultimele 6 luni intervenții chirurgicale;
– femeile să nu fie: însarcinate, în perioada de lăuzie, în perioada menstruală;
– să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puțin 48 de ore înaintea donării;
– să nu fii sub tratament pentru diferite afecțiuni: hipertensiune, boli de inimă, boli renale, boli psihice, boli hepatice, boli endocrine;

Donarea de sânge în România este voluntară și anonimă și este o ocazie foarte bună pentru donator să afle dacă este un individ sănătos. Identitatea donatorului și rezultatele testelor sunt secrete. Ele nu pot fi scoase din Centrul de Transfuzii fără acordul scris al donatorului.

De asemenea, în cazul unor probleme, nu se fac anchete epidemiologice fără acordul donatorului. Donatorii sunt obligați să se informeze, după ce au donat sau la 75 de zile de la donare, asupra rezultatelor analizelor. Fără acordul scris al donatorului, rezultatele analizelor nu ies din instituția în care acesta a donat sânge. Cadrele medicale de la centrele de donare nu au voie sa comunice rezultatele analizelor prin fax, mail sau la telefon.

De același autor

Related Articles