Desfacere de contracte de muncă şi sancţiuni pentru unii profesori în cazul Bacului fraudat de la Făget

liceul-teoretic-traian-vuia-faget

Mai multe cadre didactice care au fost implicate în supravegherea bacalaureatului din sesiunea de vara 2015 la Liceul Teoretic ‘Traian Vuia’ din Faget au fost sanctionate disciplinar cu desfacerea disciplinara a contractului de munca, altora le-a fost diminuat salariul pe diferite perioade de timp, iar în cazul altora nu s-au aplicat sanctiuni, constatându-se ca nu au comis abateri disciplinare.

Cadrele didactice sanctionate provin de la mai multe unitati scolare din zona Fageţ trimise în Comisia de bacalaureat.

‘Precizam ca un numar de noua cadre didactice au primit sanctiunea de desfacere a contractului de munca, dintre acestea sase fiind titulare si trei persoane cadre didactice suplinitoare. Totodata, sase persoane sanctionate disciplinar au norma de baza în mai mult de o unitate de învatamânţ sanctiunea, aplicându-se, deopotriva, în toate unitatile de învatamânt unde este încadrat’, a declarat duminica presei prof. Aura Danielescu, inspector general al Inspectoratului Scolar Timis.

Sanctiunile au fost luate dupa ce a fost finalizat Raportul Comisiei de cercetare disciplinara a Inspectoratului Scolar Judetean Timiş fiind cercetate disciplinar 42 persoane (cadre didactice).

Le-au fost diminuate salariile în diferite procente si pe perioade de timp variate altor 15 profesori din comisia de bacalaureaţ iar în cazul unora s-au dat observatii scrise. Pentru ceilalti nu s-a impus nicio masura disciplinara, întrucât nu au avut abateri disciplinare.

Doar 30 de absolventi de clasa a XII-a din cei 176 de înscrisi au luat examenul de Bacalaureat la Liceul ‘Traian Vuia’ din orasul timisean Fageţ unde se afla în derulare si o ancheta a Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), dupa ce în jur de 150 de elevi au fost eliminati din examen.

Ancheta a demarat dupa ce unul dintre parintii candidatilor a anuntat DNA ca s-a copiat la examenul de Bacalaureat. Procurorii au studiat imaginile de pe camerele video si au constatat ca s-a copiat ori ca a fost înlesnita copierea si ca în actul de fraudare au fost implicati si dascalii supraveghetori. Ministerul Educatiei a fost anuntaţ iar ministrul a dat ordin ca elevii prinsi ca au copiat sa fie eliminati. Primul ‘lot’ de eliminati a cuprins 94 de elevi, iar dupa vizionarea tuturor imaginilor au mai fost eliminati din examen alti 49 de tineri.

Pe de alta parte, în judet mai sunt si alte licee care au avut promovabilitate zero si care vor intra în atentia Inspectoratului Scolar pentru identificarea motivelor care au dus la asemenea rezultate slabe de când s-a introdus sistemul supravegherii prin camerele video.

Agerpres

foto: arhivă

De același autor

Related Articles