Depunerea cererilor unice de plată la APIA, se apropie de final: Termenul limită este 15 mai, fără prelungiri!

Termenul limită de depunere a cererilor unice de plată la APIA, privind subvenţiile pe suprafeţele agricole, este data de 15 mai.

Pentru a veni în sprijinul fermierilor şi pentru a asigura continuitatea procesului de primire a cererilor unice de plată aferente Campaniei 2018, Centrul judeţean APIA şi oficiile locale vor avea program normal de lucru şi în acest sfârşit de săptămână.

Şeful APIA Caraş-Severin, Dumitru Stepanescu a precizat pentru Radio Reşiţa că „Vom avea program prelungit la sfârşitul săptămânii. Lucrăm sâmbătă program normal, duminică cu reprogramaţii, iar marţi, în ultima zi, până la ora 24.00. Dacă vor fi oameni pe coridoare, atunci vom sta şi după această oră. Avem experienţa anilor trecuţi, în ultima zi de preluare a cererilor nu am plecat mai devreme de 3.00 dimineaţa“.

Până în 2015, APIA putea prelua cereri de la fermieri şi după data de 15 mai, timp de 25 de zile calendaristice, cu penalizări de 1% pe zi. Odată cu venirea lui Petre Daea la Ministerul Agriculturii, regulile s-au schimbat. Există, totuşi, şi excepţii, explică Stepanescu: „Dacă fermierul primeşte terenul moştenire sau în arendă ori în concesiune, el poate veni la APIA pentru a solicita Formularul M, de adăugare a acestor suprafeţe, iar datele vor fi operate până la 31 mai. Condiţia este ca cererea fermierului să fie închisă la 15 mai“.

Amintim că, până săptămâna aceasta, pe la sediile APIA au trecut peste 16.947 de fermieri, ceea ce reprezintă 87,27% din numărul celor preluaţi în 2017.

Pentru utilizarea eficientă a timpului de lucru, angajaţii APIA recomandă fermierilor să se prezinte la ghişeele agenţiei doar conform programărilor făcute. (Hardy Cvoica)