Degradarea Complexului Studențesc din Timişoara, risc considerabil pentru oraş

complex studentesc timisoara - opiniatimisoarei.ro

Conducerea Universității de Vest din Timișoara se declară îngrijorată de modul în care Complexul studențesc se degradează de la o săptămână la alta, cum spațiile verzi devin parcări auto improvizate, trotuarele sunt ocupate de tarabe, de faptul că infrastructura din zonă nu are la bază un plan de dezvoltare pe termen mediu și lung.

“Complexul studențesc este, probabil, zona din Timișoara cu cea mai mare densitate de locuitori, un spațiu destul de restrâns, dar care trebuie să deservească câtorva mii de studenți și rezidenți. Atenția acordată de foarte mulți ani încoace campusului universitar nu are cum să ne mulțumească, cu atât mai puțin pe cei care locuiesc în zonă. Asistăm la o degradare constantă a unui areal care nu a beneficiat de o strategie de dezvoltare a infrastructurii și facilităților”, spune rectorul Universității de Vest din Timișoara, prof. univ. dr. Marilen Pirtea.

Rectorul UVT mai spune că Timișoara trebuie să rămână atractivă pentru viitorii studenți, pentru a putea concura cu alte centre universitare: “Timișoara trebuie să atragă studenți prin facilitățile pe care le oferă. Mă refer aici, printre altele, la un campus care să denote siguranță, curățenie, facilități pe măsura nevoilor, un spațiu deschis la viața socială a studenților, dar și la cultură și educație. Viața ca student înseamnă mai mult decât orele petrecute în bancă, iar alegerea locului unde vor studia pentru 3, 5 sau mai mulți ani se face în baza unui întreg complex de criterii, de la oferta educațională, la oferta socială, cea a orașului.”

Un campus universitar în degradare poate fi un impediment și în atragerea de studenți străini, adaugă Marilen Pirtea: “Universitatea de Vest a reușit atragerea unui număr important de studenți străini. Însă, pentru a face mai mult, printre facilitățile pe care aceștia le accesează trebuie să se numere și un campus studențesc modern, adaptat la nevoile lor, dar și la ceea ce concurența Timișoarei are de oferit. Riscăm, fără un plan dedicat modernizării Complexului studențesc, ca orașul să nu mai fie unul competitiv și atrăgător nici pentru tinerii români, nici pentru cei din afara țării. Cartea de vizită a Timișoarei este cea de oraș universitar, însă, în acest moment, ea este pătată de ceea ce cu greu se mai poate numi Complex Studențesc.”

Universitatea de Vest își exprimă întreaga deschidere către autoritățile administrative în vederea oferirii de sprijin în elaborarea unui plan de dezvoltare a campusului universitar, plan capabil să răspundă aspirațiilor Timișoarei pe termen lung.

Sursa foto: opiniatimisoarei.ro
(Mirabela Afronie)

De același autor

Related Articles