[AUDIO-FOTO] Secretul longevităţii dezvăluit de decana de vârstă a Reşiţei, Barbara Massai

Cea mai în vârstă femeie din municipiu, în etate de 103 ani, a fost premiată astăzi de către viceprimarul urbei Ioan Crina. Evenimentul, pe cât de inedit, pe atât de rar, având în vedere că puţine persoane din România se mai pot lăuda cu o asemenea vârstă.

Născută în urmă cu peste un secol, când nici măcar Reşiţa nu avea încă statut de oraş, într-o familie de etnici germani cu 8 copii, Barbara Massai sau Tanti Veti, aşa cum o cunosc vecinii a lucrat până când a ieşit la pensie la o secţie de cusătorie pantofi din cadrul cooperativei din oraşul de pe Bârzava, a trecut prin două războaie mondiale, i-a supraviețuit soțului și fiicei și încă se poate mândri cu o viață activă și o judecată de invidiat:

“… la vârsta asta, aşa iaca… am făcut fata la 39 de ani. Ea a lucrat la ACR, a fost angajată acolo şi cu 56 de ani a murit. Înainte am locuit pe strada Vânătorilor, după care am cumpărat casa asta (n.r. de pe strada Furnalelor), iar după 8 ani după ce ne-am mutat, ea a murit. Am avut mult necaz, am fost şi la azil la Timişoara, am stat 3 luni acolo…. Până la pensionare am lucrat la pantofărie, am cusut feţe de ghete. Era şi o croitorie acolo, în faţă. Acum e un magazin…”. 

Femeia spune că munca şi hrana sănătoasă sunt secretele celor 103 ani de viaţă. Nu a fumat şi nici nu a băut vreodată. Barbara Masai, deși nu mai aude foarte bine la vârsta ei, povestește că nu a fost niciodată bolnavă, a avut doar câteva probleme cu fierea:

“N-am fost bolnavă aşa. Iaca odată cu fierea, aşa şi acum mă doare inima…”.

Timpul liber şi l-a petrecut în mare parte citind sau plimbându-se alături de fiica ei, care din păcate a trecut la cele veşnice în urmă cu câţiva ani:

“Am citit mult de la Germania, au fost aşa caiete (n.r. reviste ilustrate) de la o vecină de vis-a-vis care a primit de dincolo şi le-am citit. Şi am fost şi la bibliotecă, împrumutam cărţi şi citeam.”

Acum, Tanti Veti este în grija unei vecine cu suflet mare, care îi asigură zilnic cele de trebuinţă. Este vorba de Maria Fara, o pensionară din Reşiţa, care a spus că se înţelege foarte bine cu bătrâna şi este o plăcere să ai grijă de ea:

“Ea nu-i bolnăvicioasă, nu-i mofturoasă, nu-i capricioasă, mă înţeleg cu ea foarte bine. Eu tot bebeluşul îi spun şi se bucură. Nu îmi este greu deloc cu ea, pentru mine este ca un sport. S-a ataşat de mine, eu m-am ataşat de ea şi aşa am rămas. Nu mai are pe nimeni. A mai avut o soră care a fost cu un an şi cinci luni mai mare decât ea şi a murit la 103 ani în august 2014. Încă i-am făcut un tort când împlinise vârsta de 100 de ani şi am mers împreună (n.r. cu Barbara Massai) pe picioare, într-o plimbare, să ducem tortul.” (n.r. sora locuia pe strada Mihail Kogălniceanu).     

Maria Fara a mai spus că Tanti Veti s-a trezit cu noapte în cap să-şi aştepte musafirii, a rânduit prin casă şi era foarte emoţionată până la sosirea acestora.

Cu prilejul sărbătorilor pascale, viceprimarul municipiului Reşiţa, Ioan Crina, i-a înmânat sărbătoritei, un premiu în valoare de 300 de lei, un buchet de trandafiri, o plasă cu alimente și o diplomă de excelență, urându-i “…sănătate, ani mulți în continuare și să venim și la anul și peste încă unul…”.

Pe 24 octombrie, Tanti Veti va împlini 104 ani. La mulţi şi sănătoşi ani!

(Hardy Cvoica)

De același autor

Related Articles