Postul de 40 de zile al Paştilor va începe de astăzi şi este cel mai aspru de peste an, fără carne şi lactate, având doar două zile de dezlegare la peşte.

Acestea sunt 25 martie, de Buna Vestire şi 9 aprilie, când este sărbătorită Intrarea Domnului în Ierusalim sau Floriile.

Anul acesta, ultima zi in care se mănâncă preparate din carne înainte de post este 19 februarie. Duminică 26 februarie, are loc Lăsata Secului de brânză, lapte, ouă şi peşte.

Potrivit Bisericii ortodoxe şi greco-catolice, în primele trei zile din prima săptămână a Postului Sfintelor Paşti se mănâncă doar o singură dată pe zi, după slujba de seară.

În Postul Paştilor, în fiecare sâmbătă va avea loc ritualul pomenirii morţilor.

Ultima zi a Postului Mare va fi în data de 15 aprilie, Învierea Domnului fiind prăznuită pe 16 aprilie.

Paștele, potrivit calendarului ortodox, va fi celebrat anul acesta în aceeaşi zi cu Paștele catolic. (Hardy Cvoica)