De ce sunt locuri libere în căminele de bătrâni?

Cele 10 cămine de bătrâni care funcționează în Caraș-Severin au o capacitate totală de cazare de 451 de locuri. Deși sunt multe persoane vârstnice care au nevoie de îngrijire de specialitate, în continuare sunt 52 de locuri libere în căminele publice din Reşiţa, Bocşa și Sacu şi 23 în căminele private.

Elena Solomonesc, directorul Agenţiei Județene pentru Plăţi și Inspecţie Socială a declarat că locurile rămân libere pentru că sunt persoane care, fie nu-şi permit să plătească taxele, fie nu se pot deplasa şi nu îşi pot întocmi singure numărul mare de documente necesare primirii în centrele publice.

„Ar trebui să beneficieze de sprijinul cuiva care să îi ia cu mașina, să-i ducă la medicii specialiști, să le facă analizele, să le facă RMN-uri, să le facă radiografii. Or, oamenii care trebuie să ajungă în căminele pentru persoane vârstnice, de regulă, nu au pe nimeni, sunt persoane dependente sau semi-dependente, care greu pot desfășura toate aceste activități”, a menționat Solomonesc.

Taxele percepute în funcţie de gradul de dependenţă a solicitanţilor pot ajunge și la 7 mii de lei pe lună de beneficiar la căminele publice (pentru persoanele dependente), fiind însă ceva mai mici la privați. Căminul public din Bocşa percepe taxe lunare cuprinse între 2.250 şi 2.500 de lei, în timp ce la căminele private taxele se încadrează în intervalul 2.100 – 4.500 de lei pe lună.

Cele mai citite

Related Articles