Mulţi turişti care vizitează în această perioadă staţiunea Băile Herculane se deplasează pe traseele turistice din apropierea staţiunii, încercând să profite încă de vremea frumoasă de pe Valea Cernei.

„Pe suprafaţa Parcului Naţional Domogled-Valea Cernei se poate vizita acum Cascada Vânturătoarea – este un traseu destul de scurt, doar o oră şi jumătate şi este accesibilă pentru oricine, Cheile Ţesnei sunt deschise deocamdată, Crucea Albă… trebuie să punem în vedere că de la Crucea Albă, în continuarea traseului, există foarte mulţi arbori doborâţi din cauza vânturilor foarte puternice”, ne-a precizat Codruţ Pîrvu – specialist în domeniul educaţiei ecologice din cadrul Parcului Naţional Domogled-Valea Cernei.

În perioada de iarnă, în funcţie de cantitatea de zăpadă căzută, rangerii Parcului vor monta plăcuţe de avertizare la intrarea fiecărui traseu, dar dacă nu se impune această situaţie, traseele rămân deschise turiştilor. Dealtfel, condiţiile meteorologice din ultima perioadă au dus la prăbuşirea mai multor arbori pe traseele din apropierea staţiunii Băile Herculane şi de pe Valea Cernei, rangerii Parcului având în atenţie în aceste zile redeschiderea traseelor pentru turişti.„S-au parcurs unele trasee şi se mai parcurg şi altele pentru a verifica starea acestora, deoarece s-au semnalat arbori doborâţi pe diferite trasee şi vom lua cât mai repede măsuri pentru eliberarea acestor trasee”, ne-a declarat Codruş Pîrvu.

Sunt verificate cu prioritate traseele spre Crucea Albă, Cascada Vânturătoarea, Cascada Cociu şi traseul Foişorul Verde-Foişorul Galben-Foişorul Roşu. „Din cauza arborilor uscaţi de pe traseele respective, unele sunt afectate mai mult, altele mai puţin, aşa că trebuie să înlăturăm arborii căzuţi pe poteci”, ne-a precizat reprezentantul Parcului Naţional Domogled-Valea Cernei.

Paul-Sever SMADU