d-ale carnavalului - cinemagia.ro

Miţa Baston, Pampon, Didina Mazu şi Nae Girimea sosesc cu trăsura la premiera spectacolului „D’ ALE CARNAVALULUI” ce va avea loc la Timişoara! Trăsura de epocă în care se vor afla personaje ale ultimei  mari comedii a lui I.L.Caragiale va defila  pe traseul: Teatrul Naţional – Gara de Nord – Primărie – Prefectură – C. Lugojului – Teatrul Naţional, marţi, 5 mai, între orele 15.00 – 18.00.
Premiera comediei  „D’ ALE CARNAVALULUI” va avea loc de la ora 19.00, pe scena Teatrului Național Timișoara, și toți cei care vin la spectacol vor primi câte sticlă de vin. ”Vrem să le mulțumim astfel timișorenilor pentru dragostea lor pentru teatrul de calitate. Personal, sunt fericit să sărbătoresc astfel 39 de ani de la debutul meu pe scena din Timișoara”, declară Eugen Cristea, vedeta distribuției.  Spectacolul este montat, în stil clasic, de actorul și regizorul Daniel Nițoi.
I.L.Caragiale a scris această ultimă mare comedia a sa pentru un concurs cu premii, de piese originale, lansat de Teatrul Național București în 1884. Inițial intitulată ”D’ale carnavalului sau Bărbierul galant”, piesa a luat premiul cel mare și avut premiera absolută în aprilie 1885, în regia lui C.I.Nottara, care a și jucat rolul Nae Girimea. În acești 130 de ani, piesa a fost  adusă pe scenă și pe ecran de mari regizori precum Sică  Alexandrescu, Lucian Pintilie, Silviu Purcărete, Gelu Colceag.

(Mirabela Afronie)