Cutremur în Arad/ Locuitorii de la blocuri au simţit cel mai tare seismul şi au ieşit în stradă

Două cutremure puternice s-au produs în judeţul Arad. Primul seism cu magnitudinea de 4,9 grade pe scara Richter a avut loc la ora 20:46, la o adâncime de 2 kilometri, în apropierea oraşelor Arad şi Timişoara. Epicentrul a fost plasat pe malul Mureşului, în zona Păuliş.

La ora 22.55, Institutul Naţional de Fizica Pământului a anunţat o replică de 4.3 grade pe scara Richter, la o adâncime de 10 km.

Locuitorii de la blocurile din municipiul Arad şi oraşul Lipova au simţit cel mai intens cutremurul şi au ieşit în stradă speriaţi, însă autorităţile spun că deocamdată nu au fost raportate pagube.

Imediat ce cutremurul s-a produs, sute de oameni din cartiere au ieşit în stradă, de teamă că ar putea exista replici. În Arad şi Lipova, locuitorii de la blocuri încă sunt pe străzi, schimbând impresii şi spunând că a fost cel mai intens cutremur pe care l-au simţit în zonă.

S-au zguduit ferestrele şi uşa de la apartament s-a deschis. Stau la etajul şase şi am simţit foarte puternic cum se clătina totul în jur. Prima reacţie a fost să fug, dar apoi mi-am adus aminte că nu e indicat să fii pe casa scării când e cutremur. Am coborât din bloc când s-a terminat şi toată lumea era afară să schimbe impresii. Sperăm că nu vor fi replici sau vor fi mai uşoare‘, a spus, pentru AGERPRES, un locatar din cartierul Aurel Vlaicu, Gabor Sinka.

Şi în cartierele de case din Arad, oamenii au ieşit la stradă pentru a-şi întreba vecinii dacă au simţit cutremurul.

Parcă a trecut un tanc pe stradă, a vibrat casa, mobila, am simţit sub picioare cum se mişcă podeaua. A fost primul cutremur pe care l-am simţit‘, a spus un locuitor din cartierul Europa.

Epicentrul ar fi fost mai aproape de Lipova decât de municipiul Arad. Primarul din Lipova, Florin Pera, a declarat, pentru AGERPRES, că localnicii de la blocuri şi case au ieşit în stradă imediat.

Sunt martori care mi-au relatat că au văzut cum se clatină turla Bisericii Ortodoxe Radna, dar din fericire nu s-a prăbuşit şi până acum nici nu au fost raportate pagube în Lipova. Eu am plecat deja în recunoaştere în cartiere, să vorbesc cu oamenii şi să văd dacă sunt probleme. Tot ce pot să spun până acum este că în zona Lipova, unde am înţeles că a fost epicentrul, eu, personal, nu am simţit niciodată un cutremur atât de puternic. A fost în două reprize scurte, cu pauză de câteva secunde între ele, aşa am simţit eu’, a spus primarul.

Reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Arad au transmis că deocamdată nu au fost raportate pagube.

‘Până în acest moment nu avem apeluri privind eventuale pagube. Se execută recunoaşteri în municipiul Arad, în oraşele Lipova, Curtici, Nădlac, Ineu, Sebiş, Chişineu-Criş şi în localităţile Bârzava, Vinga, Gurahonţ, Birchiş’, a transmis ISU Arad.

Agerpres

Cele mai citite

Related Articles