Curs de reanimare neonatală la Reşiţa. Cadrele medicale se perfecţionează pentru a salva nou-născuţii aflaţi în situaţii critice

Medici neonatologi şi asistente medicale de la spitalele din Reşiţa, Caransebeş şi Oraviţa participă în acest sfârşit de săptămână la un curs de reanimare neonatală.

Modul în care un nou-născut este îngrijit în primele minute de viaţă poate avea consecinţe în dezvoltarea psiho-neuro-motorie ulterioară. De aceea, aceste tehnici de resuscitare sunt extrem de importante şi trebuie efectuate corect ca bebeluşul să nu rămână cu sechele, ne-a declarat iniţiatorul acestui proiect, medicul şef neonatolog Lorenţa Ramona Ganţolea de la Spitalul Judeţean din Reşiţa:

“Este un proiect pe care mi l-am propus de mult timp din păcate nu s-a putut concretiza a fost și pandemia, au fost situațiile mai speciale în care nu s-a putut organiza dar astăzi am reușit să ne adunăm. Suntem medici și asistente din Reșița, din Caransebeș și de la Oravița cu scopul de a ne instrui, de a învăța noțiuni noi și de a înțelege că învățatul se face în permanență în meseria noastră. Aşa că am rugat doamnele dr. de la maternitate Odobescu din Timişoara să ne actualizeze noțiunile legate de reanimarea neonatală. Este extrem de important ca acolo, în primele secunde să fii alături de cel mic care nu reușește să respire și să se adapteze vieții extra-uterine în timp util. Pentru noi contează foarte mult să facem ceea ce trebuie la sala de nașteri iar ulterior să pregătim nou- născutul în cazul unei situații dramatice să fie transferat la maternitatea de grad superior.

Ceea ce facem noi în secunde contează pentru viitorul acestui copil dacă salvăm viața și rămâne cu sechele nu înseamnă că am reușit. Este important să ne actualizăm, este important să învățăm să facem tot ce este mai bun pentru copil să aibă șanse, nu numai la viață dar și la o viață normală fără sechele neurologice.

Colegele mele sunt tot timpul instruite, sunt tot timpul pregătite și tot timpul dornice să se adapteze la ce este nou, am o echipă extraordinară, motiv pentru care am reușit să facem față provocărilor și să nu avem decese în ultimii 5 ani de când am preluat conducerea secției de nou-născuți.”

Toate cadrele medicale implicate în naşterea unui nou-născut trebuie să ştie cum să acţioneze în momentul în care intervine o problemă ce poate pune viaţa bebeluşului în pericol, susţine trainerul acestui curs, medicul şef neonatolog Gabriela Olariu de la Maternitatea Odobescu din Timişoara:

Orice medic care asistă la o naștere, medic neonatolog, pediatru. moașă asistentă de neonatologie cu toţii trebuie să știe lucruri elementare privind reanimarea.

Maternitatea Reșița este o maternitate de nivel doi şi orice copil din zona Caraș-Severin care are probleme se reanimează după care se trimite la maternitatea de nivel trei care are competența în a asista și a manageria astfel de cazuri”.

Acest proiect este de bun augur pentru că le oferă cadrelor medicale din Caraş-Severin toate informațiile esențiale astfel încât acestea să fie extrem de bine pregătite în orice situație ce necesită reanimare neonatală, ne-a declarat si medicul neonatolog Mihaela Ţunescu:

Este o idee fantastică care vine din partea unor medici și asistente tinere și care își doresc să se pună la curent cu tot ce este mai nou neonatologia anilor 2023. Reanimarea nou-născutului e un moment extrem de important în viața ulterioară a oricărui om, dacă nu știi ce să faci în primul minut al vieții unui nou-născut înseamnă că nu-i mai dai nicio șansă acelui copil.”

Cursul continuă şi mâine. Cadrele medicale din Reşiţa, Caransebeş şi Oraviţa îşi vor putea consolida cunoștințele, tehnicile și abilitățile practice de lucru în echipă, atât de necesare pentru reanimarea cu succes a bebeluşilor.

De același autor

Related Articles