Cu petardele nu este de joacă!

Mai multe instituții ale statului desfăşoară în această perioadă controale pentru a verifica modul în care se comercializează articolele pirotehnice.

În perioada sărbătorilor de iarnă se înregistrează cazuri frecvente de vătămări corporale produse prin utilizarea articolelor pirotehnice de către tinerii sub vârsta de 18 ani. Tocmai din acest motiv, vânzarea petardelor și artificiilor din categoriile 1 și P1 către minori este interzisă și constituie infracţiune! Polițiștii Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase au declanșat deja operațiunea “Foc de artificii”, spune ofițerul de presă al IPJ Caraș-Severin, subcomisar Alina Boeru.

“Cei care încalcă legea și efectuează orice operațiuni cu articole pirotehnice, fără a avea acest drept, vând articole pirotehnice minorilor ori comercializează către publicul larg articole pirotehnice destinate a fi utilizate de pirotehnicieni riscă o pedeapsă cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă, conform prevederilor Legii nr. 126 din 1995, republicată, privind regimul materiilor explozive. În această perioadă, ca în fiecare an, polițiștii din Caraș-Severin desfășoară activități în cadrul acțiunii naționale „Foc de Artificii”, pentru prevenirea oricăror evenimente negative generate de nerespectarea legislației privind obiectele pirotehnice”.

Până în prezent, în cadrul planului „Foc de Artificii” au fost constatate 4 infracțiuni, s-au aplicat 6 amenzi și au fost confiscate 200 de bucăți de articole pirotehnice interzise la deținere.

Controale desfășoară în paralel și inspectorii de muncă. Aceștia îi verifică pe comercianți dacă sunt autorizați conform legii, dacă au personal autorizat ca pirotehniceni și dacă depozitarea artificiilor se face corespunzător.

Autoritățile atrag atenția că articolele pirotehnice fac obiectul legislației privind regimul materiilor explozive și sunt incluse în categoria produselor periculoase.

Cele mai citite

Related Articles