Crucea Roşie Caraş-Severin militează pentru introducerea disciplinei de prim ajutor în unităţile de învăţământ!

La început de an şcolar şi Crucea Roşie, filiala Caraş-Severin militează pentru introducerea disciplinei de prim ajutor în unităţile de învăţământ!

Este foarte important ca tinerii să cunoască de la o vârstă fragedă cum să-şi ajute semenii în situaţii limită suţine Alin Cica directorul filialei judeţene, Crucea Roşie. Cu prilejul Zilei europene de prim ajutor, marcată în fiecare an în data de 16 septembrie voluntarii  îndeamnă populaţia să nu rămână indiferentă atunci când o persoană are probleme de sănătate, dar doar dacă ştiu cum să acorde primul ajutor!

Tehnicile de prim-ajutor pot salva foarte multe vieţi. Cunoştinţele minime despre cum se poate interveni în cazul unei situaţii-limită pot îndepărta pericolul. În şcolile din Uniunea Europeană elevii învaţă de la o vârstă fragedă cum să-şi ajute semnii aflaţi în situaţii limită precum infarct, leşin, înec, luxaţii sau fracturi. Cei interesaţi să înveţe cum să acorde primul ajutor sunt aşteptaţi la cursuri la sediul organizaţiei Crucea Roşie din municipiul Reşiţa.

Cursurile sunt predate de specialişti atestaţi ca formatori de prim ajutor premedical, iar Crucea Roşie pune la dispoziţie toate materialele necesare.

Cursul de prim ajutor de baza se finalizează cu un examen, în urma căruia se primeşte un certificat de absolvire şi o legitimaţie, recunoscute internaţional, care confirmă că persoana este instruită să acorde primul ajutor de bază. Durata unui curs este de 12 ore.

Astăzi sărbătorim Ziua europeană de prim ajutor, desemnată în anul 2000 de către forurile coordonatoare ale Mişcãrii Internaţionale de Cruce Roşie şi Semilună Roşie pentru a atrage atenţia, prin manifestãrile organizate în această zi, asupra importanţei cunoaşterii regulilor de acordare a primului ajutor în acţiunile de salvare a persoanelor aflate în primejdie.

Luarea de măsuri imediate este principiul esenţial în acordarea primului ajutor. Pentru a fi capabil de recunoaşterea simptomelor şi semnelor de bază ale unui accident este vital să avem cunoştinţele necesare pentru a nu face ceva greşit.

Daiana Roşca

De același autor

Related Articles