Criză de îngrijitori pentru bătrânii din Caraş-Severin

comitet varstniciO serie din problemele cu care se confruntă persoanele vârstnice din caraş-severin au fost analizate astăzi la Prefectura judeţului. În cadrul Comitetului Consultativ de Dialog Civic au fost făcute mai multe informări privind acordarea serviciilor specializate de găzduire, îngrijire, recuperare, reabilitare şi reinserţie socială a persoanelor vârstnice în scopul menţinerii, refacerii sau dezvoltării capacităţilor individuale ale persoanelor vârstnice. Rapoartele arată că în centrele sociale din Caraş-severin, persoanele sunt îngrijite corespunzător, însă majoritatea căminelor se confruntă cu o lipsă de personal. Excepţie fac doar Căminele pentru Persoane Vârstnice din Anina şi Bocşa, unde, din cele 25 de posturi aprobate conform statului de funcţii, 24 sunt ocupate. În rest, se resimte nevoia de personal specializat de îngrijire la cominele din Reşiţa, Caransebeş şi Sacu.

În cadrul discuţiilor au fost date şi explicaţii. Una dintre ele a venit de la Cristian Vîlceanu, directorul interimar al Complexul de Servicii Sociale Comunitare pentru Persoane Adulte din Reşiţa. „Există un permanent proces de recrutare de personal, dar nu se prezintă lumea la concurs pentru că grila de salarizare este restrictivă. Asistenta medicală principală, care trebuie să aibă 3 ani şi 6 luni vechime, are un salariul de 1400 de lei brut. În schimb, o asistentă debutantă primeşte la cabinetele private un salariu mai bun, şi e normal să nu vină să lucreze la mine”, a menţionat Vîlceanu.

Probleme sunt şi la Căminul pentru Persoane Vârstnice din Sacu. Directorul Iosif Gherghinuţă a declarat: „lumea din Sacu şi din localităţile limitrofe preferă să lucreze în străinătate decât să vină şi să angajeze la noi. Vinerea trecută am organizat concurs pentru îngrijitoare şi s-a prezentat o singură persoană”.

(Sebastian Dragomir)

Cele mai citite

Related Articles