Criză de cadre didactice la UPT. Legislaţia nu permite nici angajarea lui Bill Gates

Rectorul Universităţii Politehnica din Timişoara (UPT), Florin Drăgan, a declarat luni, 23 mai, că instituţia se confruntă cu cel mai scăzut grad de ocupare a posturilor de cadre didactice titulare, iar procedurile birocratice nu permit angajarea de noi specialişti. În opinia sa, o soluţie poate fi legiferarea doctoratelor industriale, astfel încât atât oamenii din companii, cât şi companiile să fie interesate ca angajaţii lor să facă studii de doctorat, ceea ce ar permite ca persoane cu experienţă în mediul privat să poată ţine cursuri în universitate.

Rectorul UPT anunţă că instituţia pe care o conduce înregistrează o scădere de 10% în rândul cadrelor didactice, în ultimii ani, pentru că din sistem au ieşit foarte mulţi profesori, prin pensionare, iar dacă nu se vor lua măsuri în timp scurţ va părea o criză atât în sistemul universitar, cât şi în piaţa muncii.

De multă vreme discutăm cu specialişti din anumite domenii, sunt oameni care au ajuns la 45-50 de ani şi vor să dea ceva înapoi universităţii, doresc să se angajeze la noi, însă nu putem să îi aducem decât prin plata cu ora. Nu putem să îi angajăm pentru că nu au publicate anumite articole ştiinţifice, deşi experienţa lor din piaţă – în opinia mea – este la fel de importantă. În prezenţ, dacă Bill Gates vine să îl angajăm la Universitatea Politehnica Timişoara, nu putem să o facem pentru că nu îndeplineşte grila de concurs sau nu are un îndrumător de laborator. În ultimii zece ani, doar în doi ani am avut uşoare creşteri de cadre didactice titulare, în schimb, în restul anilor am avut scăderi, în medie câte 15 pe an”, susţine Florin Drăgan, rectorul Universităţii Politehnica Timişoara.

Având în vedere necesitatea din piaţa muncii, modificările din acest an ale cifrelor de şcolarizare, în scădere doar pe zona inginerească, sunt cel puţin ciudate. Noi căutăm soluţii împreună cu companiile să creştem numărul de cadre didactice şi, implicit, al cifrelor de şcolarizare, nu să reducem în timp numărul de absolvenţi„, spune Florin Drăgan.

Potrivit unei analize a rectorului UPT, populaţia şcolară între 19 de ani – 23 de ani va scădea în următorii 15 ani cu 12% la nivel naţional, iar în bazinul de recrutare din zona de sud şi vest va fi o scădere de aproximativ 20%.

Se impune implementarea unor politici publice în zona demografică pentru că deja avem o scădere importantă a numărului de studenţi comparativ cu 2010. O altă scădere, în timp ce piaţa muncii are nevoie de mai mulţi oameni, va crea o criză în companii. Este nevoie şi de un ajutor dat universităţilor de a atrage studenţi străini. Aceasta ar însemna şi taxe mai mici pentru studenţii extracomunitari, pentru că la noi acestea depăşesc 2000 de euro pe zona de inginerie, în timp ce în ţări precum Germania sau Danemarca, studentul străin nu plăteşte nicio taxă. De asemenea, se vorbeşte despre o nouă lege a educaţiei, care trebuie să conţină posibilitatea obţinerii unor microcredite şi posibilitatea obţinerii unei duble diplome europene”, încheie Florin Drăgan, într-un comunicat primit la redacţie.

De același autor

Related Articles