[UPDATE] Cristian Popescu Piedone, arestat preventiv

Piedone

Sâmbătă, 7 noiembrie ora 20.15:

Judecătorii au decis arest preventiv pentru 30 de zile pentru fostul primar al sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, în dosarul Colectiv. De aceeaşi măsură beneficiază şi alte două funcţionare din primărie.

***

Fostul primar al Sectorului 4 al Capitalei, Cristian Popescu Piedone, cei doi acţionari ai firmei care a furnizat artificiile aflate la originea incendiului din Clubul Colectiv, precum şi un angajat al acestora vor fi prezentaţi astăzi instanţei, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile. Cei patru au fost reţinuţi aseară de către procurori în dosarul tragediei în care au murit 32 de oameni şi 183 au fost răniţi. Direcţia Naţională Anticorupţie, care a preluat o parte din dosar, îl acuză pe fostul edil de abuz abuz în serviciu şi fals intelectual pentru că ar fi emis ilegal acordul şi autorizaţia de funcţionare necesare desfăşurării activităţii clubului. La rândul lor, cei doi patroni ai firmei de artificii sunt acuzaţi că ar fi distrus documente pentru a împiedica cercetările, iar pirotehnistul pe care l-au angajat, că ar fi instalat artificiile în club, încălcând măsurile de siguranţă.

***

Ora 22:55: Cristian Popescu Piedone a fost reținut de DNA, după mai bine de 7 ore de audieri. Fostul primar al sectorului 4 a venit de la ora 15.00 la DNA. Acesta stia ca era urmărit penal pentru abuz în serviciu. Procurorii DNA au redactat şi ordonanţa de reţinere. În sediul DNA la audieri se mai aflau şi două directoare din sediul Primăriei. Până sâmbătă seara, 7 noiembrie Piedone va ajunge în arestul Poliţiei Capitalei, el fiind reţinut pentru 24 de ore de procurorii DNA, acuzat de abuz în serviciu şi fals în declaraţii.

Reținerea lui Cristian Popescu Piedone vine la fix o săptămână de la tragedia din Clubul Colectiv.

***

Fostul primar al sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, a fost adus  cu mandat, la Direcţia Naţională Anticorupţie, pentru a fi audiat în dosarul care anchetează modul în care a fost eliberată autorizaţia de funcţionare a Clubului Colectiv. Între timp, procurorii au ridicat documente de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupţiei au dispus efectuarea urmăririi penale faţă de:

POPESCU CRISTIAN VICTOR PIEDONE, la data faptelor primar al Sectorului 4 București, pentru comiterea infracțiunilor de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit și fals intelectual

 În ordonanţa întocmită de procurori se arată că, în cauză, există date şi probe care conturează următoarea stare de fapt:

În calitate de funcţionar public – primar al sectorului 4 Bucureşti, suspectul Popescu Cristian Victor Piedone şi-a îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu, constând în încălcarea dispoziţiilor legale privind apărarea împotriva incendiilor, prevăzute în Legea nr. 307/12.07.2006, H.G.R. 1739/06.12.2006 şi Ordinul M.A.I. nr. 3/2011, prin aceea că a emis acordul de funcţionare nr. 3909/14.01.2015 şi autorizaţia de funcţionare cu nr. 369/14.01.2015 necesare desfășurării activității de către S.C. COLECTIV CLUB S.R.L., la punctul de lucru din strada Tăbăcarilor nr. 7, sector 4 București. Prin aceasta, a cauzat vătămarea drepturilor şi intereselor legitime ale unor persoane fizice şi ale Primăriei Sectorului 4 Bucureşti, în urma cărora reprezentanţii S.C. COLECTIV CLUB S.R.L., care au putut desfăşura activităţi de alimentaţie publică, au obținut un folos necuvenit în cuantum de 62.298 lei.

De asemenea, pentru a autoriza funcţionarea punctului de lucru S.C. COLECTIV CLUB S.R.L, suspectul Popescu Cristian Victor Piedone a emis cele două acte administrative (acordul de funcţionare şi autorizaţia de funcţionare) sus menționate, prin atestarea unor împrejurări necorespunzătoare adevărului, în sensul că S.C. COLECTIV CLUB S.R.L îndeplinea cerinţele legale necesare avizării.

Suspectului Popescu Cristian Victor Piedone i s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

În cauză se efectuează acte de urmărire penală și față de alte persoane.

 Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

Foto: adevarul.ro

De același autor

Related Articles