Creșterea prețurilor la consultații, motiv de protest pentru medicii de familie din Caraș-Severin

Medicii de familie continuă protestele. În urma negocierilor purtate joi cu reprezentanţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate nu s-a ajuns la un rezultat favorabil în legătură cu dolenţele acestora. Astfel că în 23 ianuarie, medicii de familie sunt hotărâţi să organizeze un protest naţional împotriva modificărilor condiţiilor contractuale actuale prin mitinguri desfăşurate în fiecare reşedinţă de judeţ din România.

Un astfel de protest va avea loc şi în Caraş-Severin, ne-a declarat preşedintele Asociaţiei Judeţene a Medicilor de Familie, Loredana Schmelaş:

Continuăm protestele așa cum fiecare dintre noi poate. Am redactat un memoriu în care am explicat situația actuală a medicinei de familie cu limitarea serviciilor medicale, cu îngrădirea accesului pacienților la servicii medicale de bază, cu faptul că subfinanțarea duce la desființarea cabinetelor de medicină de familie în special a celor cu liste de capitație foarte mici și am hotărât în contextul protestelor naționale că în ziua de 23 ianuarie împreună cu toți colegii din țară vom face un protest, noi la nivelul cabinetelor medicale, astfel că vom oferi servicii medicale pacienților dar care nu vor fi raportate spre decontare Casei de Asigurări de Sănătate. Deci vom fi prezenți în data de 23 în cabinet pentru că pacienții sunt ai noștri şi le vom oferi servicii medicale gratuite.

Rețete vor primi, dar nu compensate prin sistemul de Asigurări, pacienții pot fi reprogramați într-o altă dată dacă doresc acest tip de compensare”.

Până atunci medicii de familie din Caraş-Severin vor continua să informeze pacienţii despre problemele actuale din sistem, tot ca o formă de protesţ.

În plus, dacă nu se va ajunge la un numitor comun, medicii de familie din România sunt hotărâţi să nu semneze noile contracte cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate dacă de la 1 februarie vor fi reduse tarifele pentru consultaţii.

Vă reamintim că CNAS a pus în dezbatere publică un proiect prin care bugetul medicilor de familie va fi redus cu 30-50%, ceea ce va afecta foarte mult activitatea cabinetelor medicale.

Sursa foto: pixabay

Cele mai citite

Related Articles