Cratima sistează indemnizaţia revoluţionarilor reşiţeni

revolutionari

O eroare de redactare şi interpretare este cauza deciziei luate la nivel central privind sistarea indemnizaţiilor pentru revoluţionarii din decembrie 1989 de la Reşiţa, a spus Irinel Struţă – preşedintele Asociaţiei Tinerilor Revoluţionari din Caraş-Severin, astăzi, într-o conferinţă de presă:

Potrivit lui Irinel Struţă, în perioada imediat următoare se vor face noi verificări în rândul beneficiarilor indemnizaţiilor de revoluţionar, iar titulatura de luptător cu merite deosebite se va preschimba în cea de erou determinant. Odată cu stabilirea listei orașelor cu rol determinant la revoluție se va face și o nouă verificare așteptată de toți adevărații revoluționari, și asta pentru că mulți și-au revendicat acest titlu fără să fi participat la eveniment, spune liderul revoluţiei din decembrie 1989, Nicolae Dumitru Vlădulescu.

„În total la nivelul României sunt aproximativ 20.000 de revoluționari, dar în realitate nu cred că sunt mai mult de 5.000. Au fost nenumărate cazuri în care titlul de revoluționar a fost acordat pe nedrept și este timpul pentru o triere a acestora. Va urma o verificare în acest sens. E bine că lucrurile încep să se așeze. Reșița are 300 de revoluționari din care nu vor cădea mai mult de maxim doi, pentru că la noi neregulile nu au fost atât de mari. În orașele mari este mai gravă problema revoluționarilor care nu-și merită titlul”.

Amintim că supărarea revoluționarilor reşiţeni s-a modelat pe faptul că municipiul Caransebeș a fost inclus pe lista oraşelor cu rol determinant, deși ambele oraşe s-au mobilizat  în acelaşi timp în decembrie 1989. Potrivit lui Irinel Struţă, o banală cratimă a stat în calea sistării indemnizaţiilor revoluţionarilor reşiţeni. “De 25 de ani, în toate documentele oficiale era înscris Reșița – Caransebeș pentru că ambele oraşe au început revoluţia în același timp” spune acesta. Acum, după o  nouă verificare a situaţiei, s-a făcut o solicitare la Secretariatul de Stat, iar Reșița urmează să fie trecută pe listă săptămâna viitoare, după publicarea în Monitorul Oficial. “Municipiul de pe Bârzava nu este însă singurul care a fost omis de pe acea listă“, a mai spus Irinel Struţă. Reșița îndeplinește toate criteriile pentru a fi considerată un oraș cu rol determinant la revoluție, fiind cel de-al treilea oraş liber din România la evenimentele decembriste de la 1989.

În prezent la nivelul judeţului Caraş-Severin sunt înregistraţi 526 de revoluţionari din care 300 în municipiul Reşiţa.

(Hardy Cvoica)

Cele mai citite

Related Articles