Credincioşii de rit vechi sărbătoresc Crăciunul. În seara zilei de miercuri, 6 ianuarie, ajunul, iar joi, 7 ianuarie naşterea Mântuitorului Iisus Hristos.

Radio Reşiţa a aflat de la dr. Liubiţa Raichici – directorul Direcţiei pentru Cultură Caraş-Severin despre tradiţiile specifice de sărbătoare:

dr. Liubiţa Raichici

Slujba religioasă din seara de Ajun se va consuma de la ora 17.00, iar o jumătate de ceas mai târziu, în curtea lăcaşului de cult, credincioşii sârbi vor participa la tradiţionala ardere a Badnjak-ului.

La începutul săptămânii viitoare, mai exact în noapte de miercuri, 13, spre joi, 14 ianuarie, sârbii vor marca trecerea în noul an pe rit vechi.

Naşterea Domnului este întâmpinată cu obiceiuri specifice. Potrivit tradiţiei, sârbii vor arde în această seară, după slujba vecerniei, Badnjak-ul – un butuc din lemn de stejar care simbolizează rennoirea şi renaşterea, a precizat pentru Radio Reşiţa pr. Vasa Lupulovici – parohul Bisericii ortodoxe sârbe din municipiul Reşiţa:

pr. Vasa Lupulovici

De asemenea gospodinele pregătesc bucate tradiţionale a căror reţete sunt transmise din generaţie în generaţie. Nelipsită este cesniţa sau prăjitura cu bănuţ, cum mai este ea denumită, dar şi multe alte meniuri.

De asemenea se colindă, aşa că flăcăii îmbracă straie tradiţionale de care îşi agaţă colaci şi ştergare înflorate şi îi colindă pe cei dragi.

În această zi, ucrainenii mănâncă în Ajun între 9 şi 12 feluri de mâncare: peşte, ciuperci, cartofi, toate de post.

Alături de sârbi, Crăciunul îl mai sărbătoresc şi ucrainenii, lipovenii şi rutenii.