Corespondentul RRA, Ilie Pintea cetățean de onoare!

pintea-ilie

Dacă, aşa cum spunea odinioară scriitorul I. D. Sîrbu, Petrila este şi astăzi, nu doar un simplu oraş, ci o lume, cu siguranţă o contribuţie importantă la acest adevăr o are şi colegul nostru Ilie Pintea, corespondentul pentru Valea Jiului al postului public de radio. Prin gestul Consiliului Local Petrila, Radio Romania Actualitati are primul corespondent cetatean de onoare al unui oraş, pentru prestatia jurnalistica faţă de comunitatea în care trăieşte şi lucrează, dar şi pentru corespondentele transmise din Afganistan.
Un drum nebun şi un desant jurnalistic marca Obiectiv românia ne-a adus împreună. Apoi, viziunea genială a lui Daniel Ruse a construit o echipă solidă şi o nouă „marcă”: REPORTER SPECIAL. Pentru prima dată în istoria de peste 80 de ani a radioului public, reportajele, chipurile, locurile, se vedeau la radio, prin intermediul primului proiect multimedia al SRR. Împreună cu Ilie Pintea am transmis din toate colţurile ţării, dar şi din Afghanistan. Mai presus de toate, însă, Ilie este un jurnalist devotat locului său natal: Valea Jiului. Atunci când a avut idea de a propune o astfel de hotărâre Consiliului local de la Petrila, primarul Ilie Păducel a avut în vedere, dincolo de patriotismul local şi profesionalismul lui Ilie Pintea, curajul demonstrat de acesta în ultimii ani în care, de două ori, a reprezentat România în teatrul de operaţiuni militare din Afganistan, ca şi corespondent de război al postului PUBLIC de radio. Hotărârea care atestă, şi din punct de vedere juridic, decizia consilierilor locali (HCL 136-2014) a fost adoptată încă din luna august, dar festivitatea prin care, în mod oficial, Ilie Pintea a primit distincţia de onoare conferită de administraţia locală petrileană a avut loc săptămâna trecută, cu ocazia unei reuşite reuniuni a Consiliului local.
Toate aceste „fapte”, cu modestia-i caracteristică, Ilie Pintea le consideră doar „o datorie profesională împlinită”.
„Nu e de ici – colo să fii în același rând cu Mircea Dinescu, Gina Pătrașcu, mai nou, cu atâția și atâția oameni, care se mândresc cu titlul de Cetățean de onoare al Petrilei, deși, așa cum am spus-o, de la început, și o să o spun tot timpul, chiar nu văd de ce merit eu asta. Nu am făcut decât să îmi fac datoria. Motivația domnului primar a fost una foarte frumoasă și generoasă, legată de deplasările mele în Afganistan, dar, asta făcea parte din meseria mea și mă bucur că am reușit să fac lucrurile astea și că am meritat, în opinia autorităților locale, acest onorant titlu”, a spus Ilie Pintea.
lie Pintea este absolvent al Facutății de Jurnalism din Sibiu și, în ultimii ani a fost de două ori în Afganistan, unde a realizat, alături de Mario Balint, mai multe filme documentare și o expoziție fotografică ce a marcat deschiderea şirului de acţiuni ce au marcat aniversarea de 86 de ani a Societăţii Române de Radiodifuziune. Dar omul de radio din Petrila rămâne modest și susține că meseria l-a înnobilat. „Eu cred că fiecare jurnalist este un cetățean de onoare al orașului său, măcar prin faptul că problemele comunității în care trăiește nu îi sunt străine și, atât cât poate fiecare, face ceva pentru comunitatea în care trăiește”, a mai spus Ilie.
Prin Ilie Pintea, Radio România Actualităţi este cel mai aproape de oamenii Văii Jiului, după cum spune Ilie Păducel, primarul Petrilei

De același autor

Related Articles