Copil în vârstă de un an, grav rănit în urma unui accident rutier, în zona localității Ciuta

Miercuri, dup-amiaza, polițiștii din municipiul Caransebeș au fost sesizați despre un accident rutier produs pe DC 4, în afara localității Ciuta, în urma căruia un copil în vârstă de un an a fost grav rănit.

Din primele verificări, în timp ce tatăl minorului conducea un autoturism în direcția Iaz, într-o curbă ușoară la stânga, minorul s-ar fi desprins din scaunul pentru copii în care era transportat neasigurat în centuri și, lovind portiera, aceasta s-a deschis, iar minorul a căzut din autoturism pe partea carosabilă. În urma accidentului minorul a fost grav rănit și transportat la spital.

Conducătorul auto, de 44 de ani, a fost testat cu aparatul etilotest, rezultând ca nu a consumat băuturi alcoolice. În cauză a fost întocmit un dosar penal, iar polițiștii continuă cercetările.

Polițiștii reamintesc faptul că centura de siguranţă are rolul de a proteja pasagerii autoturismului, inclusiv șoferul. O funcție esențială a acesteia este aceea că reduce riscul accidentării la coloana vertebrală, întrucât, la momentul impactului, te va ține nemișcat, în scaunul mașinii, cu spatele drept. De asemenea, prin purtarea centurii, se exclude riscul părăsirii autoturismului în momentul unui impact.

Șoferii pot să transporte minori doar dacă aceștia din urmă poartă centura de siguranță sau dacă stau într-un scaun special pentru copii, conform legislației rutiere.

Minorii care au o înălţime de până la 135 cm trebuie să fie „fixaţi sau prinşi cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun pentru copii instalat în autovehicul”. Dacă au o înălţime de peste 135 cm, minorii pot fi transportaţi cu maşina fie purtând centura de siguranţă (care trebuie să fie reglată în aşa fel încât să nu treacă de zona gâtului sau a feţei), fie stând în scaunul special pentru copii.

În ceea ce priveşte scaunul pentru copii, acesta trebuie să fie omologat şi să fie instalat, de regulă, pe unul dintre locurile din spate ale autoturismului, în conformitate cu instrucţiunile producătorului.

Vă recomandăm să ţineți cont de faptul că cei mici trebuie protejaţi împotriva urmărilor accidentelor de circulaţie cu ajutorul unui sistem eficient, potrivit vârstei, greutăţii şi înălţimii acestora.

Nerespectarea obligaţiei pasagerilor aflaţi într-un autovehicul de a purta, în timpul deplasării pe drumurile publice, centura sau dispozitivele de siguranţă omologate se sancţionează cu 4 sau 5 puncte-amendă, iar conducătorului de autovehicul i se aplică şi 3 puncte de penalizare.

TRIŞEZI CENTURA, PĂCĂLEŞTI VIAŢA!”

De același autor

Related Articles