Echipe de inspectori sanitar-veterinari efectuează controale în târguri şi pieţe pentru combaterea comerţului ilegal de animale, dar şi pentru a informa populaţia asupra riscului pe care îl reprezintă trichineloza.

Inspectorii verifică dacă în târguri sunt respectate normale sanitar-veterinare prevăzute de legislaţia în vigoare şi dacă animalele sunt însoţite de documente din care să reiasă starea de sănătate.

În paralel, inspectorii sanitari vor relua o campanie de informare a populaţiei cu privire la importanţa prevenirii trichinelozei, prin efectuarea de examene la cabinetele veterinare de circumscripţie.

Un examen durează aproximativ o oră şi este necesar pentru prevenirea îmbolnăvirilor la om în urma consumului de carne de la animalele bolnave.

Tot cu această ocazie populaţia este informată că tăierea tradiţională a animalelor este permisă, dar numai în gospodării şi doar pentru consum propriu.

Sacrificarea animalelor este strict interzisă pe domeniul public.

De asemenea, populaţia mai este sfătuită să nu cumpere carne din locurile neautorizate. RRA