Consiliul Judeţean Caraş-Severin a semnat astăzi cu ADR Vest contractul de finanţare pentru Staţionarele 2 şi 3 ale Spitalului Judeţean Reşiţa pentru creşterea eficienţei energetice. Practic cele două stationare ale Spitalului Reşiţa primesc fonduri nerambursabile prin Programul Operaţional Regional pentru reabilitare termică.

Primul dintre cele două proiecte ale Consiliului Județean Caraș-Severin ,,Creșterea eficienței energetice și utilizarea energiei din surse regenerabile pentru Spitalul Județean de Urgență Reșița, județul Caraș-Severin – Staționar 2, beneficiar UAT Județul Caraș-Severin” va fi implementat pe parcursul a 22 de luni și vizează reducerea emisiilor de CO2 și creșterea eficienței energetice prin reabilitarea energetică a clădirii Spitalului Județean de Urgența – Staționar 2.

Pe parcursul implementării proiectului vor avea loc următoarele tipuri de intervenții:
• Izolarea termică a pereților exteriori, a soclului, a pardoselii, a planșeului peste ultimul nivel;
• Schimbarea tâmplăriei exterioare existente cu tâmplărie performantă energetic din lemn stratificat cu geam termopan;
• Montarea pompelor de căldură de tip aer-apa și integrarea acestora în sistemul existent de încălzire;
• Montare instalație de panouri solare termice cu tuburi vidate care să asigure apa caldă menajeră de consum;
• Înlocuirea corpurilor de iluminat cu unele cu LED, cu durata mare de viață și consum redus;
• Montarea de panouri solare fotovoltaice pentru asigurarea parțială a consumului electric din acestea.

De asemenea, prin realizarea investiției se estimează următoarele rezultate: scăderea consumului anual specific de energie primară (din surse neregenerabile) (kWh/m2/an) pentru încălzire/răcire – de la 491,82 la 96,08, Scăderea anuală estimată a gazelor cu efect de seră (echivalent tone de CO2) – de la 719,85 la 135,33, scăderea consumului anual specific de energie primară (din surse neregenerabile) (kWh/m2/an) total – de la 635,45 la 101,23.

Valoarea totală a acestuia ajunge la aproximativ 22 milioane lei, iar valoarea finanțării nerambursabile a proiectului este de aproximativ 14 milioane lei reprezentând 98% din valoarea eligibilă a proiectului. Cel de-al doilea proiect, ,,Creșterea eficienței energetice și utilizarea energiei din surse regenerabile pentru Spitalul Județean de Urgență Reșița, județul Caraș-Severin – Staționar 3, beneficiar UAT Județul Caraș-Severin” va fi implementat tot parcursul a 22 de luni și are aceleaşi obiective ca staţionarul 2.

Valoarea totală a acestuia ajunge la aproximativ 12,5 milioane lei, iar valoarea finanțării nerambursabile a proiectului este de aproximativ 8 milioane lei reprezentând 98% din valoarea eligibilă a proiectului.

Prin intermediul acestui proiect conditiile hoteliere ale Staţionarelor 2 şi 3 vor fi îmbunătăţite iar cei care vor avea de câştigat sunt pacienţii pentru că aceste unităţi medicale îşi vor schimba complet înfăţişarea din toate punctele de vedere!

Daiana Roşca