Consiliul Judeţean dotează ISU cu ambulanţe SMURD, echipamente, pompe și ATV-uri

Echipamente și utilaje în valoare de peste 1,1 milioane euro vor fi achiziționate de Consiliul Județean Arad, pentru dotarea Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență Arad. Această operațiune va fi posibilă datorită faptului că Proiectul „Cross – border network disaster resilience and emergency situations risks management – CBN”, proiect comun al  judeţelor Timiş, Arad, Csongrad şi ADIVEST (Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară pentru Managementul Situaţiilor de Urgenţă) a fost acceptat spre finanțare. 

Prin implementarea acestui proiect Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Arad va beneficia de dotări constând în: 3 ambulanţe SMURD tip B2, o autospecială de stingere cu apă și spumă cu capacitate de 5000 l, destinată intervențiilor operative în situații de urgență (incendii, intervenții de descarcerare și prim-ajutor), precum și a transportului personalului de intervenție și a materialelor necesare, 20 electropompe pentru evacuarea apei provenite din inundații (ape interne), evacuarea apei din subsolurile instituțiilor și proprietăților private, 20 de echipamente de protecție (costume impermeabile) pentru echiparea personalului de intervenție care participă la acțiuni de înlăturare a efectelor inundațiilor, o autocisternă pentru transportul apei potabile populației afectate de secetă/în caz de avarie a rețelei de apă potabilă, o autospecială de lucru la înălțimi cu nacelă (până la 20m), pentru intervenție la incendiu și evacuarea persoanelor din clădiri afectate de incendiu sau cu structura de rezistență afectată, cu sistem de calare în spații înguste, 2 ATV-UTV pentru pompieri, cu apă și spumă – destinate stingerii incendiilor de pădure, vegetație uscată în zone greu accesibile.

Valoarea întregului proiect este de 3 milioane de euro, din care 2,5 milioane fonduri europene, diferenţa de sumă fiind asigurată din fonduri naţionale şi locale.

ISU Arad este una dintre instituțiile finanțate de Consiliul Județean Arad, instituție a cărui scop este legat de salvarea vieților și intervenția în cadrul situațiilor de urgență. În calitate de administraţie judeţeană, pentru a atrage fonduri pentru Arad, am depus proiecte pentru accesarea de fonduri europene în acest domeniu prioritar. În cadrul ADIVEST şi în colaborare cu partenerii noştri din judeţele Timiş, Arad şi Csongrad am depus un proiect comun pentru acoperirea nevoilor de dotare şi a serviciilor de perfecţionare în domeniul situaţiilor de urgenţă. Mă bucură faptul că la Arad va ajunge o sumă importantă, 1.163.000 de euro și că prin achizițiile pe care le vom face vom reuși reducerea timpilor de intervenţie şi îmbunătăţirea calităţii asistenţei medicale de urgenţă pe teritoriul judeţului nostru”,  a declarat Iustin Cionca, preşedintele Consiliului Judeţean Arad.

(Ada Botezan)