Comuniune euharistică în Parohia Prigor în prima duminică din perioada Triodului

În duminica a 33-a după Rusalii, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului a cercetat comunitatea euharistică din Parohia Prigor, Protopopiatul Băile Herculane. Ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica parohială cu hramul „Adormirea Sfântului Apostol şi Evanghelist Ioan”, alături de un sobor de preoți și diaconi, în preajma împlinirii unui an de slujire a părintelui paroh Mihai Zaharia. Răspunsurile liturgice au fost date de grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului.

La final, părintele paroh i-a oferit Preasfințitului Lucian o icoană din partea comunității. Au participat la sfânta slujbă autorități locale, copii și tineri îmbrăcați în port popular, precum și numeroși credincioși din localitate.

Astăzi a fost o sărbătoare în Valea Almăjului, în Parohia Prigor și ne bucurăm că încă avem aici o comunitate foarte mare, activă, dinamică, oameni harnici, gospodari, dar și atenți cu rânduiala bisericii. I-am întărit duhovnicește pe credincioșii de la Prigor îndemnându-i să împlinească faptele legii asemenea fariseului, dar întotdeauna să aibă atitudinea vameșului. Cu toții, mai ales atunci când ne aflăm la rugăciune în fața bunului Dumnezeu, să îmbrățișăm smerenia și umilința vameșului, să avem o atitudine potrivită întotdeauna la biserică, în societate, în familie și la locul de muncă”, a explicat Preasfințitul Părinte Lucian.

Să ne smerim unii în fața altora și toți în fața lui Dumnezeu, căci inima înfrântă și smerită nu va fi niciodată urgisită de bunul și milostivul Dumnezeu. Așadar, să ne smerim și noi ca și vameșul, să zicem neîncetat în inima noastră, în sufletul nostru, rugăciunea scurtă dar profundă: «Dumnezeule milostiv fii mie păcătosului!» și să încercăm să-i învățăm pe toți oamenii să fie smeriți, să fie cu bun simț, atât în relația cu Dumnezeu, cât și în relația cu semenii”, a mai spus ierarhul la final.

Lucrările pentru construirea bisericii din Prigor au început în anul 1802 şi s-au terminat în 1805. Ea a fost sfinţită la 14 august 1805 de către episcopul Vârşeţului şi Caransebeşului Iosif Ioanovici Șacabent. Biserica este construită în stil baroc provincial, în formă de navă din cărămidă pe temelie de piatră. Pictura murală şi cea a iconostasului au fost realizate de pictorul Ştefan Popovici în 1803 şi 1807. În anul 1889 se face un iconostas din lemn, de către sculptorul Ianăş Mităr şi se reface pictura de către pictorul Bartolomeu Delliomini. În anul 2002 pictura din interior a fost restaurată de pictorul Igor Isac. (arhidiac. Pavel Canea)

Cele mai citite

Related Articles