isu semenic pompieri (3)

Instruirea președintilor Comitetelor locale pentru situații de urgență este un fiasco în Caraș-Severin. Doar doi primari din comunele din județ au răspuns apelului făcut de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Semenic. Și asta, în condițiile în care sesiunea de instruire este organizată, din acest an, în teritoriu, foarte aproape de casă. În anii trecuţi, cursul, cu durata de 5 zile lucrătoare, s-a desfăşurat la Centrul Zonal de Pregătire de Protecţie Civilă Craiova. Începând cu anul acesta, primarii parcurg acest modul de formare iniţială „acasă”, fiind programate trei serii: prima, în perioada 15-19.06 la Reşiţa, a doua în perioada 24-28.08 la Caransebeş, iar a treia în perioada 16-20.11 la Oraviţa. Pe lângă temele prelucrate de către Inspectoratul pentru de Urgenţă „SEMENIC” al Judeţului Caraş-Severin, au pregătit materiale de interes şi alte instituţii cu atribuţii în domeniul managementului situaţiilor de urgenţă: Poliţia, Jandarmii, Garda de Mediu, Inspectoratul de Stat în Construcţii, Agenţia de Protecţia Mediului, Direcţia de Sănătate Publică şi Crucea Roşie.

Săptămâna a debutat cu stângul, la Reşiţa. Din 15 primari invitaţi la instruire, s-au prezentat doar doi. Dacă ar fi fost prezenţi la cursul de formare iniţială, primarii şi-ar fi format competenţe de bază specifice gestionării situaţiilor de urgenţă la nivel local, spune locotenent colonel Corina Braje, şeful Serviciului Protecţie, Pregătire şi Educaţie Preventivă a Populaţiei din cadrul ISU Semenic:

Obiectivele cursului sunt formarea competenţelor de bază specifice gestionării situaţiilor de urgenţă şi formarea aptitudinilor cu aplicabilitate în practică: planificare, coordonare, comunicare, evaluare, proceduri de operare şi măsuri de protecţie la nivelul localităţii. Întrucât la deschiderea cursului programat pentru această săptămână s-a constatat o prezenţă redusă (sub 15%), se amână această sesiune de pregătire pentru o perioadă care va fi stabilită ulterior.

(Sebastian Dragomir)