DSC_0720Împlinirea a 70 de ani de la luptele de pe văile Mureşului şi a Crişului Alb în timpul celui de al doilea război mondial a fost marcată astazi la troiţele din Unitatea Militară din Lipova, la Cimitirul eroilor din Radna, la biserica ortodoxă din Păuliş şi la Monumentul Eroilor amplasat de pe DN 7.
După „momentul 23 august 1944”, când Armata Română a întors armele, încercările armatelor hortyste de a păstra Transilvania au fost zădărnicite de îndârjirea militarilor români. Ofensiva hortystilor la graniţa de vest a început la 5 septembrie 1944, Aradul a căzut în faţa invadatorilor la 11 septembrie.
Pe Valea Mureşului şi-a continuat înaintarea Divizia ungară „Budapesta”, cu un efectiv de 20.000 de militari, înaintarea fiindu-i oprită în zona Păulişului de către un detaşament român format din trei batalioane de elevi de la Şcoala de subofiţeri în rezervă de la Radna, un batalion din Regimentul 9 infanterie şi divizionul 61 artilerie grea, numărând în total puţin peste 1.800 de militari.
Ostaşii români au rezistat eroic timp de şapte zile unui inamic mult superior atât ca număr, cât şi ca tehnică de luptă, până la sosirea în zonă a marilor unităţi româneşti care i-au determinat pe inamici să se retragă.
La împlinirea a şapte decenii de la sângeroasele lupte au fost depuse coroane şi jerbe la troiţa din incinta UM 01121 şi a fost săvârşit un ceremonial religios şi militar cu prezentarea onorului şi depunere de coroane la Monumentul Eroilor de la Păuliş.
Au participat reprezentanţi ai asociaţiilor veteranilor de război de la nivel naţional, din batalionul Păuliş de la Arad, Radna, Timişoara, Lugoj, Cluj Napoca. Manifestările au fost organizate de Asociaţia Naţională a Veteranilor de Război „Detaşamentul Păuliş.