Color the Village, ediţia a VI-a, va avea loc în satul Altringen, judeţul Timiş

Color the Village revine în judeţul Timiş în 2024! Asociaţia Acasă în Banat a selectat satul care va prinde culoare anul viitor: localitatea Altringen, din comuna Bogda.

Proiectul Asociaţiei Acasă în Banat este un adevărat festival de voluntariat deoarece, timp de 3 zile consecutiv, sute de oameni din toate colţurile ţării se adună să repare şi să zugrăvească faţadele a 30 de case.

Altringen este un mic sat din zona de nord-vest a judeţului, aproape de graniţa cu Aradul, într-o zonă colinară foarte pitorească. În trecut a fost locuit de germani, însă aceştia au plecat iar comunitatea de acum se străduie să ducă mai departe moştenirea lăsată de ei.

Color the Village 2024 va avea loc timp de trei zile, în perioada 6-8 iunie 2024, însă organizatorii au început deja pregătirile, iar voluntarii se vor putea înscrie începând cu luna aprilie.

”După ediția de succes din acest an a Color the Village, ce a avut loc la Valea Pai, ne-am orientat de această dată către județul Timiș. N-a fost foarte greu să alegem noua destinație – satul Altringen, un  sat care a avut o mare tradiție germană și unde noi avem un partener local. Este vorba despre o asociație înființată acolo în comunitate.  Am ales această localitate în primul rând pentru că este o localitate care suferă de pe urma plecării germanilor, suferă prin faptul că se pierde foarte mult acest specific local. Noi asta vrem și asta ne propunem să păstrăm vie moștenirea germană în acest sat, ce astăzi este locuit integral de români”, a spus Radu Trifan președintele Asociației Acasă în Banat.

Pe lângă repararea şi zugrăvirea faţadelor, organizatorii plănuiesc să efectueze intervenţii de readucere a elementelor decorative pe faţade, să instaleze ornamente inspirate din arhitectura locală şi chiar să refacă volumetria alterată a unora dintre case.

‘Urmăresc de multă vreme activitatea Asociaţiei Acasă în Banat şi sunt foarte bucuros că au ales această zonă pentru desfăşurarea Color the Village. Abia aştept ziua când voi urca pe dealul de lângă casa în care locuim din Altringen pentru a admira frumosul dobândit în urma evenimentului ce va urma’, a spus Ştefan Lazăr, preşedintele Asociaţiei ‘Johann Scharnel’ din Altringen.

Satul Altringen este unul mic, cu puţine imobile, motiv pentru care cele 30 de case vor fi selectate şi din trei sate învecinate – Bogda, Sintar şi Comeat. Vor fi selectate cu prioritate case locuite, ale familiilor cu venituri modeste, care păstrează elemente de arhitectură specifice. De asemenea, va fi inclusă în proiect şi fosta şcoală din Altringen.

‘Comuna noastră este o comună mică, cu peste 500 de locuitori. Ca şi administraţie locală, vom sprijini organizatorii pentru a da o mână de ajutor locuitorilor din Altringen, Bogda, Comeat şi Sintar ca să le renoveze faţadele, deoarece multe familii nu au această posibilitate’, a spus primarul comunei Bogda, Iasmin Ciprian Iovănuţ.

Color the Village/Colorează Satul se află la a şasea ediţie şi, an de an, are loc într-un sat din Banat, alternativ din judeţele Timiş şi Caraş-Severin. Ediţiile precedente au avut loc la Valeapai (2023), Fărăşeşti (2022), Ilidia (2021), Racoviţa (2020) şi Eftimie Murgu (2019). Proiectul Asociaţiei Acasă în Banat este unic în ţară şi îşi propune să pune în valoare arhitectura tipică din această zonă. În cele trei zile, sute de voluntari muncesc contra cronometru pentru a reuşi să îşi atingă ţinta.

*** Despre Asociaţia Acasă în Banat
Asociaţia Acasă în Banat a fost înfiinţată în 2018 şi îşi propune să păstreze patrimoniul cultural al regiunii Banat, să redea culoare satului bănăţean, să redescopere adevăratele valori ale acestor locuri: oameni buni şi gospodari, case frumoase şi poveştile lor.

Asociaţia Acasă în Banat poate fi contactată pe pagina de Facebook sau la adresa de email acasainbanat@gmail.com.

De același autor

Related Articles