Centrul de Transfuzii Sanguine din Reşiţa se află într-o situaţie critică! A scăzut drastic numărul donatorilor.

O nouă colectă mobilă de sânge este organizată mâine dimineaţă de Centrul de Transfuzii la Spitalul Orăşenesc din Moldova Nouă. Cei interesaţi să facă o faptă bună sunt aşteptaţi în incinta unităţii medicale, la parter, într-o locaţie special amenajată pentru această acţiune de donare de sânge.

Vă reamintim că este nevoie de sânge pentru toate grupele, în special pentru grupele cu RH negativ. Persoanele care donează sânge vor primi 7 tichete de masă în valoare de 67 de lei şi o zi liberă plătită de la serviciu.

CE TREBUIE SĂ CUNOASCĂ PERSOANELE CARE POT FI DONATORI DE SÂNGE:

-Vârsta cuprinsă între 18-60 ani;
-Greutate corporala minima 50 kg;
-Tensiunea arteriala : maximă nu depăşeşte 180 mmHg, iar minima 100 mmHg;
-Valoarea hemoglibinei nu este mai joasă de 125g/l pentru femei şi nu mai puţin de 135 pentru bărbaţi;
-Nu prezintă afecţiuni de genul: boli de piele, sechele pulmonare, operaţie de ulcer, tendinţa de sângerare anormală, s.a;
-Intervalul de timp între doua donări de sânge nu poate fi mai mic de 60 zile .

donare sange 14

Donarea de sînge este permisa numai persoanelor sănătoase, între 18 şi 60 de ani (întrucât în afara acestor vârste nu există garanţia unui răspuns armonios din partea organismului faţă de pierderea a 450 ml de sânge), celor care nu au valorile tensiunii arteriale peste 180 mm Hg sau sub 100 mm Hg, femeilor în afara sarcinii sau a lăuziei, celor ce nu manifestă stări emoţionale exagerate, teama persistentă faţă de actul donării sau o stare de oboseală, nu au consumat alcool sau o masa bogată în grasimi înainte de a se prezenta la recoltare, au de la ultima donare de sânge minimum 60 de zile, nu au avut în ultimul timp pierderi de sânge şi nu au fost supuşi unor intervenţii chirurgicale.