CJAS caută soluţii pentru atragerea medicilor de familie în Caraş-Severin

Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate caută soluţii pentru atragerea medicilor de familie în localităţile fără asistenţă medicală primară. Din păcate absolvenţii acestei specializari ocolesc comunele depopulate din judeţ iar cei mai mulţi medici de familie aleg să rămână în oraşele mari. Directorul executiv al CJAS, Ionuţ Popovici împreună cu echipa sa caută soluţii pentru rezolvarea acestei probleme:

Suntem într-o permanentă căutare de medici de familie și nu vă ascund faptul că împreună cu colega mea, dna. director relații contractuale, Mirela Zeman, am avut o discuție cu un medic care cred că în următoarea perioadă va semna un contract cu noi, un medic de familie, și în continuare vă asigur că vor mai fi și alți medici, însă nu vor semna într-un ritm așa cum ar trebui sau cum ne-am dori. Noi suntem în discuții avansate, dar județul Caraș-Severin, într-adevăr, din acest punct de vedere, să spunem că nu este atractiv. Toată lumea care termină medicina și se orientează către această ramură dorește să meargă către localitățile unde sunt aglomerări mai mari. Apare și această componentă financiară cu cât mai mulți pacienți sau înscriși pe listele lor, cu atât suma pe care Casa o plătește este mai mare.

Și vă spun că sunt primari care au dispensar la cheie, cu spațiul locativ, cu dotări, cu absolut tot ceea ce trebuie, însă cei care termină facultatea preferă să rămână în Timișoara sau să meargă către orașele mai mari”.

Ţara noastră ar putea rămâne fără medici de familie peste 10 ani, avertizează preşedintele Colegiului Medicilor din România, Daniel Coriu. Se va ajunge în această situaţie pentru că peste jumătate dintre doctori au peste 60 de ani şi se apropie de vârsta de pensionare.

Probleme mari sunt şi în Caraş-Severin. Aproape 20 de localităţi nu au asistenţă medicală primară. În municipiul Reşiţa din cei 35 de medici de familie, doi se vor pensiona în acest an, iar alţi 13 se vor retrage din activitate în următorii 2 ani.

De același autor

Related Articles