Cetățeni de Onoare ai orașului Făget

191

Delegațiile de vază ai Făgetului la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia de acum o sută de ani vor fi propuși pentru acordarea titlului de Cetățean de Onoare – post mortem.

Orașul Făget poate avea trei noi cetățeni de onoare, dacă propunerile profesorului dr. Dumitru Tomoni, reputat istoric, vor fi acceptate de către consiliului orășenesc.

În anul 1918, au plecat cu trenul de la Lugoj, spre Alba Iulia, câteva mari personalități ale Făgetului, care și-au legat ulterior numele și cariera de orașul castanilor. Este vorba despre protopopul Sebastian Olariu, poetul și avocatul George Gârda și senatorul Victor Feneșiu. ”Sunt personalități de prim rang ale urbei făgețene și care merită aprecierea și recunoașterea urmașilor acum, în anul Centenarului Marii Uniri”, își motivează propunerea profesorul Dumitru Tomoni.

Delegația Făgetului la marea Adunare Națională de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918 a fost compusă din nouă membri, dar mulți dintre ceilalți componenți, precum învățătorul Dănilă Ilicescu, nu au rămas la Făget după aceea, decât o perioadă scurtă, sau nu au avut realizările celor propuși.

 

Ion Moldovan