Cetatea Aradului, cu porţile larg deschise

Cetatea AraduluiCetatea Aradului îşi deschide astăzi porţile pentru vizitatori în cadrul celei de-a VIII-a ediţii a Zilei Europene a Patrimoniului la Arad. În cetatea Aradului se află în prezent cantonat Batalionul 191 infanterie şi are în componenţă şi Batalionul mixt româno-ungar de menţinere a păcii. Evenimentul este organizat de Primăria Municipiului Arad în parteneriat cu unitatea militară şi Complexul Muzeal, şi se desfăşoară între orele 11.00 şi 17.00. La orele 11.00, 12.00 şi 13.00 vor avea loc tururi ale Cetăţii conduse de un specialist al Complexului Muzeului, iar după-amiază vizitatorii vor fi ghidaţi de reprezentanţii unităţii militare. Intrarea este gratuită, accesul fiind permis pe bază de buletin sau carte de identitate.
Zilele Europene ale Patrimoniului sunt organizate în fiecare an în luna septembrie. În cadrul acestor evenimente cetăţenii Europei sunt invitaţi să viziteze gratuit monumente istorice, muzee sau situri de patrimoniu.
Cetatea Aradului a fost construită pe malul stâng al Mureşului, fiind ridicată la cererea împărătesei Maria Tereza. Lucrarea a durat 20 de ani (1763-1783) şi a fost executată de mii de deţinuţi. Proiectată de Ferdinand Philipp Harsch în stil Vauban-Tenaille, are formă de stea cu şase colţuri. Era prevăzută cu trei rânduri de cazemate subterane şi mai multe rânduri de şanţuri, care puteau fi inundate. Până în 1918 cetatea a fost una din cele mai mari închisori militare ale Imperiului austro-ungar. În cazematele cetăţii, folosite pe post de închisori, au fost închişi Horea, Cloşca şi Crişan şi prizonierii din armata franceză.

Cele mai citite

Related Articles